Aardappelen worden erg duur: ‘door verschillende oorzaken’

pat 1jpg

De recente overvloed aan regen heeft niet alleen onze routine en vakantieplannen verstoord, maar heeft ook een zware impact gehad op de aardappeloogst.

Volgens de ervaren aardappelboer Herman Abbink uit Vriezenveen zijn de aardappelprijzen dit seizoen historisch hoog door de extreme weersomstandigheden.

Zowel Abbink als zijn collega Henk Leusink uit Deurningen hebben te maken gehad met onvoorspelbare weersomstandigheden gedurende vele jaren.

Vorig jaar leden ze onder extreme droogte, en nu hebben de overvloedige regenval en overstromingen hun land verwoest.

“Dit wordt een zeer uitdagend jaar voor de aardappelteelt,” aldus Henk Leusink. “Bijna 30% van de oogst is al verloren gegaan doordat de aardappelen zijn gaan rotten terwijl ze in de grond zaten.”

Deze lente was veel te nat voor de aardappelteelt. “Vele velden staan onder water,” legt Herman Abbink uit.


“Het is een algemeen probleem. Boeren in verschillende landen, waaronder Nederland, België, Duitsland en Frankrijk, ervaren de gevolgen van overvloedige regenval, wat leidt tot een situatie waarin onderlinge ondersteuning niet mogelijk is,”


Het planten van aardappelen gebeurt normaal gesproken tussen eind maart en begin april, maar dit jaar was het pas in juni mogelijk vanwege voortdurende regenval.


“Dit tijdstip is verre van ideaal,” zegt Abbink. “Terwijl de oude voorraad bijna op is, is de nieuwe oogst nog niet beschikbaar, wat resulteert in een aanzienlijk tekort.” De voortdurende vraag naar aardappelen leidt tot stijgende prijzen.


“De oogst is kleiner en de kwaliteit van sommige aardappelen is niet optimaal,” merkt Abbink op. “Dit seizoen hebben aardappelen een historisch hoge prijs.”


Niet alleen de prijs van aardappelen is aan het stijgen, maar ook die van aardappelproducten zoals friet en aardappelschijfjes, zoals Henk Leusink benadrukt:

Volgens een bron, zijn aardappelen van de oude oogst, die vaak voor friet worden gebruikt, normaal gesproken goedkoop. Door het tekort zijn de prijzen echter gestegen.”

Een andere bron verklaart: “Voorheen verkochten we 5 kilo aardappelen voor 7,50 euro, nu kost het meer dan 10 euro, soms zelfs 12,50 euro.”

Een expert benadrukt dat de hogere prijzen niet alleen te wijten zijn aan het slechte weer. “Het is een samenloop van omstandigheden,” zegt hij.

Een andere specialist voegt toe: “Stijgende lonen, duurdere brandstof en algemene kostenstijgingen in alle sectoren spelen ook een rol. Deze kosten moeten ergens worden doorberekend.” Ondanks deze ontwikkelingen blijft hij hoopvol:

Hij voegt toe: “Ik hoop nog steeds op een goede zomer.” De impact van deze prijsstijgingen zal ongetwijfeld merkbaar zijn voor consumenten.

Tot slot wordt benadrukt dat aardappelen en aardappelproducten basisvoedingsmiddelen zijn.

De algemene kosten van levensonderhoud zullen verder stijgen door de toenemende prijzen van aardappelproducten.

Maak u klaar voor hogere prijzen van uw geliefde frietjes en aardappelschijfjes in de nabije toekomst.

1. Een van de oorzaken is de voortdurende regenval
2. Voor een smakelijk frietje zullen we aanzienlijk meer moeten neertellen!
3. Niet gunstig nieuws voor de aardappelliefhebbers
4. De aardappelboeren onthullen de redenen achter deze situatie!
5. Diep in de buidel tasten voor een overheerlijk patatje!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven