Ouders voeden kind zonder geslachtsaanduiding op: ‘Je kan geslacht niet zien’

gnjpg

In de wereld van ouderschap zijn diverse wegen te bewandelen, waaronder het kiezen voor genderneutrale opvoeding. Lena (33) deelt haar ervaringen hiermee:

“Eens, tijdens een uitje met mijn zus en haar baby, keek een voorbijganger in de kinderwagen en zei: ‘Wat een lieve knul.’ Mijn zus was boos.”

”Ze heeft er lang over nagedacht: hoe kon die persoon haar kleine meisje voor een jongen aanzien? Nu, met mijn eigen 1,5-jarige dochter, heb ik soortgelijke situaties meegemaakt.”

”Maar ik zie het positief in als dat gebeurt. Ik wil dat mensen niet meteen kunnen opmaken welk geslacht zij heeft.”

Lena en haar partner namen de beslissing om hun kind genderneutraal op te voeden nog voordat Lena zwanger was. Hun dochter, Skye, heeft een genderneutrale naam en Lena kiest specifiek neutrale kleding en speelgoed voor haar.

Skye draagt geen typisch roze kleding; Lena koopt voornamelijk kleren in neutrale kleuren, zowel van de jongens- als meisjesafdeling.

De speelgoedkeuzes van Skye zijn divers, van poppetjes en roze knuffels tot auto’s en een treinbaan, hoewel ze aanvankelijk wegblijft van typisch meisjesspeelgoed.

Los van traditionele gendernormen laten Lena en haar vriend Skye’s voorkeuren bepalen. Als Skye in de toekomst graag roze wil dragen en met Barbies wil spelen, ondersteunen ze haar volledig.

Reacties op hun aanpak variëren in hun omgeving. Sommige familieleden en vrienden hebben negatief gereageerd op hun keuze voor genderneutraliteit, wat Lena toeschrijft aan een generatiekloof.

Ondanks dat hun directe omgeving inmiddels gewend is aan hun benadering, ervaren ze nog steeds regelmatig traditionele gendernormen, zoals roze kraamcadeaus en knutsels op de kinderopvang.

Volgens Lena en haar vriend hanteren ze een zachte benadering van genderneutrale opvoeding. Ze gebruiken de voornaamwoorden ‘zij’ en ‘haar’, hoewel ze ook kunnen kiezen voor genderneutrale alternatieven.


In het kader van respect vindt Lena het bewonderenswaardig dat ouders ervoor kiezen om het geslacht van hun kind geheim te houden, hoewel zij dit niet noodzakelijk acht voor haar eigen gezin. Haar mantra blijft onveranderd: “Respecteer elkaars keuzes en leef en laat leven.”


1. Lena verlangt juist naar anonimiteit wat betreft het geslacht van haar kindje.
2. Zij omarmen een zachte benadering van genderneutraal ouderschap…
3. De wensen van hun kindje staan centraal…
4. Reeds vóór de geboorte nam zij dit besluit…
5. Haar keuze voor neutraal gekleurde kleding weerspiegelt dit…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven