Moeder wil dat grootouders eerst toestemming vragen voordat ze hun kleinkind knuffelen.

WhatsApp Image 2024 07 21 at 161734 2jpg

In opvoeding hebben ouders verschillende benaderingen; sommigen zijn streng, anderen wat losser.

Ouders delen wereldwijd via internet hun methodes voor het gezond en gelukkig grootbrengen van kinderen.

Soms leidt dit tot overeenstemming, soms tot discussies. Op Reddit deelde een moeder bijvoorbeeld dat haar zesjarige dochter haar oma had gebeten omdat ze niet van knuffels houdt.

Dit zorgde voor een discussie over het recht van grootouders om zonder toestemming hun kleinkinderen te knuffelen.

Steeds meer moeders benadrukken op online platforms dat familieleden, ook grootouders, eerst toestemming moeten vragen voordat ze fysieke genegenheid tonen.


In haar video’s op TikTok benadrukt Brittany Baxter, een moeder uit Australië, dat grootouders eerst toestemming moeten vragen voordat ze haar tweejarige dochter omhelzen. Ze benadrukt dat niemand het recht heeft om fysieke affectie van haar dochter te eisen.


De video die ze in april 2021 heeft geplaatst, heeft geleid tot veel reacties en discussies. Baxter geeft aan dat dit voor haar de enige manier is om met de situatie om te gaan, en haar video’s hebben aanzienlijke aandacht getrokken.


Baxter heeft verklaard dat ondanks haar uitleg, de grootouders van haar dochter regelmatig over de grenzen gaan.


Ze voegt eraan toe dat zelfs haar peuter begrijpt wat toestemming is, iets wat volwassenen vaak moeilijk vinden om te accepteren.


De boodschap in een van haar TikTok-video’s is duidelijk: “Als ouder leer ik mijn dochter wat toestemming betekent. Het stoort me echt dat volwassenen het moeilijk vinden om te vragen om een kus of knuffel, ondanks mijn uitleg.”


Haar aanpak begint al bij de geboorte van haar dochter, waarbij het leren geven van toestemming centraal staat. Het valt haar op dat sommige volwassenen ongemakkelijk reageren wanneer haar dochter weigert.


Volgens Baxter hebben volwassenen de neiging zich persoonlijk aangevallen te voelen en overtreden ze toch de grenzen van haar dochter.


Baxter benadrukt dat haar dochter en haar lichaam niet dienen als middel om anderen zich beter te laten voelen.


Een boodschap die haar bij bleef was haar advies aan grootouders: “Doe beter.”


Een video van haar werd veel bekeken, met meer dan 400.000 views en duizenden reacties. De reacties op haar waren gemengd.


Toen ze geïnterviewd werd door een persbureau, gaf ze aan dat haar boodschap verkeerd begrepen werd door velen, maar ze ontving ook veel steun.

1. Ze vindt het belangrijk dat haar dochter leert om nee te zeggen.
2. Ze benadrukt dat haar dochter en haar lichaam niet bedoeld zijn om anderen zich beter te laten voelen.
3. Het stoort haar als opa en oma niet eerst om toestemming vragen…
4. De grootouders overschrijden regelmatig haar grenzen…
5. Ze stelt dat niemand het recht heeft om fysieke affectie van haar dochter te eisen.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven