Vader krijgt kritiek omdat hij zijn zoontje een kus op de mond geeft: ‘Zolang zijn zoontje dat oké vindt’

WhatsApp Image 2024 07 24 at 100602jpeg

Tom Leeds, een vader, bevindt zich in het middelpunt van een ophef op sociale media vanwege een video waarin hij zijn 5-jarige zoon, Roman, op de lippen kust.


Wat oorspronkelijk een onschuldige video was, leidde al snel tot controverse. Leeds plaatste op TikTok een video waarin hij trots hun opvallende blauwe ogen met zijn zoon deelde.


In reactie op een vraag van een volger over het gebruik van filters, bevestigde Leeds dat hun oogkleur authentiek was.


Aan het einde van de video gaf hij zijn zoon een liefdevolle kus op de lippen, wat onverwacht een discussie teweegbracht. De aandacht verschoof van hun blauwe ogen naar de kus, waardoor verschillende reacties binnenstroomden.

De diverse standpunten over de video leidden tot verschillende opinies. Het kussen op de lippen werd door sommigen beschouwd als onconventioneel en afwijkend van traditionele opvattingen over mannelijk gedrag.

Anderen toonden bezorgdheid over de mogelijke gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met het uitwisselen van bacteriën via zoenen, met problemen zoals gaatjes en tandheelkundige issues in het vooruitzicht.

Sommige individuen waren van mening dat het openlijk tonen van genegenheid op deze manier een specifieke norm kan opleggen aan het kind.

Leeds bleef ondanks de tegenstand vastberaden. In een vervolgvideo, die meer dan een miljoen keer werd bekeken, reageerde hij rechtstreeks op de ontvangen kritiek.

Volgens Leeds was zijn zoon zijn beste vriend en koesterde hij elke vorm van nabijheid tussen hen.

“Ik vind het verontrustend dat je er moeite mee hebt,” zei Leeds volgens Mirror. “Ik kus mijn zoon, mijn vijfjarige kind, op de lippen, zolang ik dat nodig acht en zolang hij dat toelaat.”

Het debat kreeg een nieuwe wending toen Roman, de 5-jarige zoon van Leeds, zich er zelf in mengde. Roman verwierp de bezorgdheid over bacteriën met een ontwapenende lach en kinderlijke verwondering, waardoor hij de onschuld en wijsheid die kinderen vaak bezitten, toonde.

Zijn reactie bracht een verfrissende helderheid en blies de wolken van twijfel weg die boven de relatie tussen vader en zoon hingen.


Ondanks enkele negatieve feedback, waren er ook vele kijkers die Leeds verdedigden en zijn openlijke genegenheid en steun voor zijn zoon prezen.


Talrijke vaders deelden hun eigen verhalen over het geven van kusjes aan hun kinderen en beloofden dit te blijven doen.


Deskundigen, waaronder klinisch psycholoog Heather Irvine-Rundle, benadrukten de waarde van ouder-kindrelaties en de niet-seksuele aard van genegenheid tussen ouders en kinderen.


In een interview uit 2015 benadrukte Irvine-Rundle dat zowel culturele verschillen als persoonlijke comfortniveaus sterk meespelen in de manier waarop ouders genegenheid tonen.

Er zijn culturen waar het gebruikelijk is om elkaar op de lippen te zoenen zonder enige seksuele betekenis, zoals in delen van het Verenigd Koninkrijk waar de familie Leeds vandaan komt.

Specialisten benadrukken het belang van open communicatie met kinderen over fysiek contact en het tonen van genegenheid in het openbaar.

Ze waarschuwen dat het verbergen van dergelijke gebaren een risico kan vormen voor mogelijke misinterpretatie.


Onderwerp van gesprek is de bredere discussie over opvoedingsmethoden en de noodzaak van maatschappelijke acceptatie van diverse vormen van ouderlijke genegenheid.


Het verhaal van Tom Leeds en zijn zoon Roman stimuleert ons om te reflecteren op onze eigen opvattingen over ouderlijke genegenheid en om begrip en respect te tonen voor de verscheidenheid aan liefdevolle uitingen.


1. Hij uit bezorgdheid over de moeite die mensen hebben…
2. Zijn zoon wordt door hem beschouwd als zijn beste vriend…
3. De aanwezigen vonden het kussen op de mond ongepast…
4. Er ontstond veel ophef door de video:
5. Deze onschuldige video veroorzaakte veel online opschudding….

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven