Ouders voeden kind genderneutraal op: ‘Mensen zien geslacht niet’

gnjpg

Er zijn verschillende wegen te bewandelen in de wereld van ouderschap, waaronder de keuze voor genderneutrale opvoeding. Lena (33) deelt haar ervaringen met deze aanpak:

“Ik herinner me nog goed dat ik met mijn zus en haar baby op pad was. Een vrouw keek in de kinderwagen en zei: ‘Wat een lieve knul.’ Mijn zus was woest.”

”Ze bleef er uren over praten: hoe kon die vrouw haar kleine meisje voor een jongen aanzien? Nu heb ik zelf een dochter van 1,5 jaar, en het is mij ook al meerdere keren overkomen.”

”Maar ik vind het juist leuk als dat gebeurt. Ik wil juist dat mensen niet meteen kunnen zien welk geslacht ze heeft.”

Al vóór Lena zwanger was, besloten zij en haar vriend om hun kind genderneutraal op te voeden. Hun dochter, Skye, heeft een genderneutrale naam en Lena kiest bewust neutrale kleding en speelgoed voor haar.

Skye heeft momenteel poppetjes, roze knuffels, auto’s en een treinbaan, ondanks eerst afwezig te zijn van traditioneel meisjes speelgoed.

Lena en haar partner volgen Skye’s voorkeuren zonder traditionele genderrollen. Als Skye in de toekomst roze wil dragen en met Barbies wil spelen, steunen ze haar keuzes volledig.

De reacties uit hun omgeving op hun benadering zijn divers. Enkele familieleden en vrienden reageerden negatief op hun keuze voor genderneutraliteit, wat Lena wijt aan een generatiekloof.

Hoewel hun directe omgeving gewend is aan hun aanpak, komen ze nog steeds regelmatig traditionele gendernormen tegen, zoals roze kraamcadeaus en knutselwerk op de kinderopvang.

Lena en haar partner passen een milde vorm van genderneutrale opvoeding toe. Ze gebruiken “zij” en “haar” om Skye te beschrijven, hoewel ze ook genderneutrale alternatieven hadden kunnen gebruiken.


Ouders die ervoor kiezen om het geslacht van hun kind geheim te houden verdienen respect. Lena vindt echter dat dit voor haar eigen situatie niet nodig is. Haar standpunt blijft: respecteer elkaars keuzes en leef en laat leven.


1. Lena wil juist dat het geslacht van haar kindje niet zichtbaar is.
2. Haar opvoeding is gericht op genderneutraliteit maar op een milde manier…
3. De voorkeuren van haar kindje zijn leidend….
4. Deze keuzes maakte ze al tijdens haar zwangerschap…
5. Daarom koopt ze kleding in neutrale kleuren…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven