Uit onderzoek is gebleken dat in ons land meer dan 25% van de mensen rauwe kip eerst afspoelt onder de kraan.
We denken dat we hiermee bacteriën wegspoelen, maar dit is eigenlijk geen goede handeling. Volgens het Voedingscentrum kunnen hierdoor gezondheidsproblemen juist erger worden.
Als we rauwe kip afspoelen onder stromend water, verspreiden bacteriën zich juist door de spetters.
”Dat meer dan een kwart van de consumenten zegt dat ze rauwe kip wassen voordat ze het verder gebruiken verbaasde ons wel”, aldus Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum.
”Juist het wassen van kip kan bacteriën verspreiden. Bacteriën worden na het wassen gevonden in de gootsteen, op het aanrecht of op de spullen die op het aanrecht liggen.
Gelukkig weten verreweg de meeste mensen dat je hygiënisch met kip om moet gaan. En dat je het door coördineren van de bereidingstijd en temperatuur veilig kunt bereiden.
Door rauwe kip niet af te spoelen, kun je voedsel besmetting voorkomen, zegt Van der Vossen.
De onwetendheid over kip is groot, aldus Van der Vossen, die een voorbeeld geeft waaruit blijkt dat mensen hun handen wassen nadat ze kip hebben aangeraakt.
Ze draaien de kraan open, wassen hun handen en draaien de kraan dan weer dicht. Hierdoor zitten de bacteriën weer op hun handen. Dat alleen is al gevaarlijk, merkt Van der Vossen op.
In Suriname is het gebruikelijk om kip eerst onder stromend water te wassen vanwege de gedachte dat de kip onrein is door de hoge temperaturen.
1. Deze wijdverspreide fout wordt al generaties lang doorgegeven!
2. Er is veel onwetendheid over dit onderwerp!
3. De kans is groot dat deze fout ook door jou wordt gemaakt!
4. Velen maken deze vergissing en de gevolgen zijn negatief!
5. Benieuwd of jullie ook op deze manier handelen!