Oudere vrouw kan geen koffie kopen met contant geld: ‘Is contant geld niet meer geldig?’

gelddjpg

Gerda, een 87-jarige gepensioneerde met een bescheiden inkomen, illustreert de tegenstelling tussen traditie en technologische vooruitgang.

Elke maand moet ze zuinig zijn met haar geld, en kleine genoegens zoals een kopje koffie in een lokaal cafeetje, zijn voor haar waardevol.

Onlangs kwam ze echter voor een onaangename verrassing te staan: bij het willen betalen met haar zorgvuldig gespaarde kleingeld, kreeg ze te horen dat het café alleen pinbetalingen accepteert.

“Met het geld in mijn hand voelde ik me plotseling ouderwets en niet bij de tijd,” deelt Gerda, die begrijpelijkerwijs teleurgesteld is.

“Ik probeer mijn wekelijkse budget zorgvuldig te beheren. Door contant te betalen, kan ik makkelijker overzien wat ik uitgeef.”

”Toen ik mijn koffie niet kon krijgen, voelde ik me enorm opgelaten. Maar waarom is contant geld opeens geen wettig betaalmiddel meer?”

In Nederland wint de trend van ‘alleen pinnen’ snel terrein, ondanks dat ongeveer 18% van de bevolking nog steeds voornamelijk contant betaalt.

Restauranteigenaar Rob van de Velde legt uit waarom steeds meer bedrijven voor deze betalingsmethode kiezen.

“Zonder contant geld in de kassa vermindert de kans op overvallen. En pinnen is gewoon eenvoudiger. Je hebt direct het juiste bedrag, terwijl je met contant geld alles moet optellen.”

Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging Nederland uit echter zijn zorgen over deze ontwikkeling. “Het buitensluiten van contant betalen betekent dat we mensen die niet kunnen pinnen negeren,” zegt hij.

Voor veel mensen biedt contant geld niet alleen een manier om hun budget beter te beheren, maar ook een gevoel van privacy, vrij van het toezicht van banken of overheden.

Gerda’s verhaal onderstreept een breder, actueel dilemma: moeten we blijven vasthouden aan tradities zoals contant betalen, of meegaan met de technologische vooruitgang? Het is een vraag die steeds meer mensen bezighoudt in een snel veranderende wereld.

Gerda, een 87-jarige gepensioneerde met een bescheiden inkomen, staat symbool voor de spanning tussen traditie en technologische vooruitgang. Elke maand…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven