Pas op: De Australische spin is al in deze plekken in Nederland gezien!

huisspjpg

Er is een officiële melding dat de Australische huisspin is binnengekomen in Nederland, volgens recente informatie van het EIS Kenniscentrum Insecten.

Deze spin, oorspronkelijk afkomstig uit Australië, is de laatste tijd waargenomen op diverse plekken in Nederland.

Verschillende meldingen van deze exotische soort zijn bevestigd door bioloog Jinze Noordijk van het kenniscentrum.

Deze ontwikkeling duidt op een toenemende verspreiding van de soort binnen Europa, wat suggereert dat de spin zich verder zal verspreiden over Nederland.

De eerste waarnemingen van de Australische huisspin in Nederland kwamen van verschillende plekken, waaronder Zevenhoven, een tuincentrum in Almere en een industrieterrein in Uithoorn.

Afgelopen zomer werd zelfs een exemplaar aangetroffen bij een plantenhandelbedrijf in Ede. Deze verspreide waarnemingen doen vermoeden dat de spin zich mogelijk al op verschillende locaties in Nederland heeft gevestigd, zelfs buiten de bekende meldingen.


In verschillende landen buiten Europa heeft de Australische huisspin zich al met succes gevestigd, waaronder de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en delen van Zuid-Amerika.


Europa heeft de eerste waarneming van deze spin gedaan in 2010, en sindsdien heeft de soort zich snel verspreid naar onder andere het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.


Met recente waarnemingen in Nederland lijkt het erop dat de spin zich verder zal verspreiden over het land.


Met een gemiddelde grootte van enkele centimeters is deze spin relatief eenvoudig te herkennen aan zijn kenmerkende tekening op de bovenzijde van het lichaam.


Ondanks zijn naam wordt de Australische huisspin vaak aangetroffen in natuurlijke omgevingen, zoals struiken of achter boomschors.

Rond gebouwen en in stedelijke gebieden wordt de spin regelmatig waargenomen, wat zijn aanpassingsvermogen aan verschillende leefomgevingen benadrukt.

Meestal vormt de Australische huisspin geen gevaar voor mensen, zoals het feit dat hij niet als agressief wordt beschouwd en een beet weliswaar pijnlijk kan zijn, maar over het algemeen geen ernstige gevolgen heeft, benadrukt.

In geval van een beet wordt echter aangeraden om medische hulp te zoeken, vooral als er sprake is van een allergische reactie.

Verwacht wordt dat de Australische huisspin zich verder zal verspreiden in Nederland, aldus het EIS Kenniscentrum Insecten.

Vanwege globalisering en internationale handel kunnen exotische diersoorten gemakkelijker nieuwe gebieden bereiken,” zo wordt gesteld.

Er wordt benadrukt dat de spin al is gezien bij een tuincentrum en een plantenhandel, wat aangeeft dat deze routes van groot belang zijn voor de verspreiding van de soort.

De prognose is dat de spin voornamelijk zal gaan wonen in stedelijke gebieden en in de buurt van plaatsen met veel planten en struiken, zoals parken, tuinen en bossen,” wordt aangegeven.

Door de zachte winters in Nederland en de overvloed aan voedselbronnen, zoals insecten, zou de verspreiding van de spin de komende jaren kunnen versnellen,” aldus deskundigen.

Het EIS Kenniscentrum doet een oproep aan het publiek om alert te zijn en waarnemingen van de Australische huisspin door te geven,” zo wordt benadrukt.

Het is van cruciaal belang om de verspreiding van de spin in kaart te brengen om zo inzicht te krijgen in hoe snel de soort zich door Nederland verspreidt en welke gebieden extra aandacht behoeven,” zo wordt aangegeven.

Indien er gedacht wordt een Australische huisspin te hebben waargenomen, wordt de suggestie gedaan om een foto te nemen en deze door te sturen naar het kenniscentrum via online platforms of natuurwaarnemingsapps.

Zulke meldingen dragen bij aan het begrip en beheer van de verspreiding van exotische soorten, zoals de Australische huisspin, door wetenschappers.

De aanwezigheid van de Australische huisspin in Nederland roept bredere vraagstukken op over de effecten van exotische soorten op lokale ecosystemen.

Introduceren van nieuwe diersoorten kan soms competitie veroorzaken met inheemse soorten, wat kan leiden tot veranderingen in het ecosysteem door strijd om voedsel of leefomgeving.

De exacte impact van de Australische huisspin op het Nederlandse ecosysteem is nog niet volledig bekend, daarom blijft het noodzakelijk om nauwlettend de verspreiding van deze soort te monitoren.


De impact van deze spin op de Nederlandse natuur zal in de toekomst worden onderzocht, evenals de mogelijke maatregelen die genomen moeten worden voor het beheer van deze soort.


De Australische huisspin is onlangs in Nederland geïdentificeerd in een rapport van het EIS Kenniscentrum Insecten, zoals onthuld…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven