Waarom je vaak gratis broodjes krijgt in restaurants

bd 1jpg

In Nederlandse restaurants is het tegenwoordig gebruikelijk om vooraf te betalen voor een broodje, terwijl het in het buitenland vaak overkomt als een vriendelijk gebaar wanneer je gratis een mandje brood krijgt aangeboden.

Echter, achter dit schijnbaar genereuze gebaar blijkt een verborgen strategie te schuilen, onthuld door een virale TikTok-video.

Wat op het eerste gezicht vriendelijk lijkt, kan uiteindelijk impact hebben op je uitgaven.

In Nederland is het zeldzaam om zonder extra kosten een broodje bij je maaltijd te ontvangen, aangezien de meeste horecagelegenheden hiervoor een vergoeding vragen.

Echter, in vele buitenlandse restaurants krijg je regelmatig een mandje vers brood en verschillende smeersels aangeboden als warm welkom, perfect om je eerste honger te stillen terwijl je wacht op je voor- of hoofdgerecht.

Volgens TikTok-gebruiker Crystal, die een populair filmpje over dit onderwerp deelde, is dit gebruik echter niet zo onschuldig als het lijkt. Ze beweert dat er een doordachte strategie achter schuilt.

Volgens Crystal zorgt brood ervoor dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt en resulteert in een piek van glucose. Dit kan leiden tot aanhoudende honger, zelfs na het eten.

Dit effect zou kunnen resulteren in een grotere neiging om extra gerechten te bestellen, zoals voorgerechten of bijgerechten die je anders misschien niet zou bestellen.

Restaurants hopen met deze strategie dat klanten uiteindelijk meer uitgeven aan hun maaltijden.

In haar TikTok-video benadrukt Crystal dat het gunstig kan zijn om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Door te voorkomen dat deze pieken optreden, kun je je eetlust beter beheersen en minder snel toegeven aan het bestellen van overbodige gerechten.


Volgens haar zijn er mogelijkheden om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden met bepaalde ontbijtkeuzes, waardoor je minder snel zult overeten gedurende de dag.


Of het nu bewust gedaan is of simpelweg een vriendelijke gebaar, er lijkt meer te zitten achter dat gratis broodmandje dan je aanvankelijk zou denken.


In veel Nederlandse restaurants is het inmiddels gebruikelijk om te betalen voor een broodje vooraf, maar in het buitenland lijkt…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven