Wat je niet wist: Daarom zit de dop vast aan de plastic fles!

fles 1jpg

Je hebt misschien gemerkt dat de doppen van plastic flesjes water, frisdrank en vitaminewater tegenwoordig vastzitten aan de fles.

Deze verandering zorgt ervoor dat je de dop niet kwijtraakt. Dit heeft echter bij veel consumenten irritatie opgewekt. Maar waarom is deze aanpassing gedaan?

Deze maatregel is genomen om zwerfafval te verminderen, met name om te voorkomen dat losse doppen in de natuur belanden.

Drankproducenten hebben aanzienlijk geïnvesteerd in deze maatregel, waarbij de hele industrie betrokken was bij het uitvoeren van uitgebreide tests.

Vanaf 3 juli 2024 is deze wijziging verplicht geworden als onderdeel van het ‘Besluit beheer verpakkingen 2014’. Dit komt voort uit de nieuwe Europese SUP-wetgeving, die zwerfafval wil bestrijden.

Deze wet verplicht fabrikanten om doppen vast te maken aan flessen en pakken voor eenmalig gebruik, met uitzondering van flessen groter dan 3 liter en medische verpakkingen.

Er is een concept bedacht om ervoor te zorgen dat doppen niet in het milieu belanden, waar met name dieren er last van kunnen hebben.

Dieren kunnen deze doppen vaak aanzien voor voedsel met fatale gevolgen. De vraag is echter of deze aanpak daadwerkelijk helpt bij het verminderen van zwerfafval.

Volgens de Landelijke Zwerfafvalmonitor 2022 maken doppen slechts 6 procent uit van al het zwerfafval. Daarentegen dragen snoeppapiertjes voor 21 procent bij aan het zwerfafval in Nederland.

Er bestaat nog geen bewijs dat de vaste doppen een significante vermindering van zwerfafval opleveren. Bovendien moeten er extra machines gekocht worden om de doppen goed te recyclen, wat extra kosten met zich meebrengt, vooral gezien de huidige stijging van grondstofprijzen.

De nieuwe regeling stuit op veel kritiek van consumenten. Mensen met reuma, ouderen en personen met een handbeperking ondervinden problemen bij het openen van deze flessen.

Ook voor de gemiddelde consument kan het lastig zijn; de doppen kunnen

“Er zijn momenten waarop doppen soms zo strak vastzitten dat het openen ervan een knoeiboel veroorzaakt.”

“Uit een opiniepeiling van Kassa blijkt dat driekwart van de mensen meer moeite heeft met het openen en sluiten van flessen sinds de doppen vastzitten.”

“Vooral mensen met een handbeperking uiten hun onvrede. Daarnaast zijn er zorgen over de gevolgen voor de inzamelingsactie van het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF), dat doppen inzamelt om de opleiding van geleidehonden te financieren. Vorig jaar leverde deze actie nog 50.000 euro op.”

“Voor wie echt niet overweg kan met de vaste doppen is er een oplossing: je kunt de dop eraf trekken. Uit de peiling blijkt dat bijna de helft van de mensen dit al doet.”

Het is je vast niet ontgaan: de doppen van plastic flesjes water, frisdrank en vitaminewater zitten tegenwoordig vast aan de…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven