Vanaf volgend jaar grote verandering: Deze dingen kun je niet meer contant kopen!

pm 1jpg

Als je denkt aan het vernieuwen van je keuken of het kopen van een nieuwe auto, staat je mogelijk een grote verandering te wachten qua betaalwijze.

Vanaf het jaar 2025 zal het gebruik van contant geld voor grote bedragen in Nederland sterk worden beperkt. Dit zal impact hebben op mensen die gewend zijn om contant te betalen.

Vanaf 2025 zullen er veranderingen plaatsvinden met betrekking tot grote aankopen. Het betalen van bedragen boven de €3000 in contanten zal dan niet meer mogelijk zijn.

Dit betekent dat je bijvoorbeeld geen geldstapel meer kunt neerleggen voor zaken zoals een auto, exclusief horloge of luxe keuken als het totale bedrag hoger is dan €3000.

Deze nieuwe regel geldt voor verschillende grote uitgaven, zoals een luxe wasmachine, high-end televisie of geavanceerd geluidssysteem.

Voor dit soort uitgaven zul je andere betaalmethoden moeten overwegen, zoals pinnen, online betalen of financiering.

Consumenten die gewend zijn grote bedragen contant te betalen, zullen een grote impact voelen. De overheid wil met deze nieuwe regel strenger optreden tegen witwassen.

Illegaal verkregen geld wordt vaak ‘schoongemaakt’ door grote contante betalingen. De overheid wil deze praktijk minder aantrekkelijk maken door een limiet te stellen aan contante betalingen.

Met deze stap zet de overheid zich in de strijd tegen financiële criminaliteit. Europese richtlijnen spelen ook een rol naast nationale maatregelen.

Niet voldoen aan Europese richtlijnen kan financiële gevolgen hebben voor Nederland, waarbij het risico bestaat dat het land tot €600 miljoen aan Europese steun misloopt.

Nauwkeurige naleving van de regels en het omarmen van alternatieve betaalmethoden voor grote aankopen wordt hierdoor extra belangrijk.

Weet jij wat je moet doen als je geld vindt op straat? Het antwoord is verrassend!

Er wordt van consumenten verwacht goed na te denken over hun betalingswijzen bij grote aankopen.

Voordien kon men wellicht cash betalen bij de autodealer, maar nu moet men op zoek naar alternatieve betaalmethoden.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Betalingen kunnen nu gedaan worden via bankoverschrijving, pin of financieringsmogelijkheden.

Bedrijven zullen ook moeten aanpassen aan de nieuwe regels en hun klanten hierover informeren zodat zij voorbereid zijn op de wijzigingen in betalingen.

Dit kan inhouden dat zij extra betaalmethoden moeten introduceren om aan de behoeften van hun klanten te voldoen, zoals meer pin-opties.

Op lange termijn kan dit leiden tot een bredere acceptatie van diverse betaalmethoden.

Deze maatregel draagt bij aan een meer transparante en veilige financiële omgeving op de lange termijn.


Door de beperking van contant geld wordt het voor criminelen moeilijker om grote sommen illegaal verkregen geld te verbergen, wat bijdraagt aan een eerlijkere en rechtvaardigere economie.


Naast dat de overgang naar elektronische betalingen voordelen biedt voor consumenten, worden betalingen sneller en gemakkelijker, en is het risico om grote sommen geld te verliezen of dat ze gestolen worden minder.


Het wordt ook eenvoudiger om je uitgaven bij te houden omdat alles digitaal wordt vastgelegd.


Als je binnenkort grote aankopen wilt doen, is het verstandig om vooraf na te denken over de betalingswijze.


Overleg met je bank over betalingsmogelijkheden voor grote bedragen en bekijk de verschillende financieringsopties die voorhanden zijn om verrassingen te voorkomen wanneer de nieuwe regels van kracht worden.

Bedrijven kunnen hun klanten op tijd informeren over de komende veranderingen. Het aanpassen van betaalprocessen zorgt ervoor dat je voorbereid bent op de toekomst en dat klanten zonder problemen aankopen kunnen blijven doen.

Van plan om binnenkort je keuken te upgraden of een glimmende nieuwe auto aan te schaffen? Bereid je voor…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven