De 50-jarige Rik bevindt zich in een situatie die steeds vaker voorkomt in de huidige arbeidsmarkt.
Rik heeft onlangs een aanbod voor een tijdelijke baan afgewezen omdat zijn werkloosheidsuitkering financieel aantrekkelijker is dan het salaris dat de tijdelijke functie zou opleveren.
“Waarom zou ik solliciteren voor een tijdelijke baan als mijn uitkering hoger is?”, vraagt Rik zich af. Dit dilemma wordt door velen herkend.
Rik ontvangt momenteel een werkloosheidsuitkering van €1.800 per maand. Hij kreeg een aanbod voor een tijdelijke functie met een salaris van €1.500 per maand. Voor Rik was de keuze snel gemaakt:
“Niet alleen zou ik minder verdienen,” legt hij uit, “maar ik zou ook extra kosten hebben, zoals reiskosten en mogelijk nieuwe werkkleding. Al die extra uitgaven zouden ertoe leiden dat ik netto minder overhoud.”
Zulke afwegingen zijn gebruikelijk. Vanuit financieel oogpunt lijkt het voor velen logischer om de uitkering te behouden in plaats van een tijdelijke baan te aanvaarden.
Uiteindelijk leidt dit tot lagere opbrengsten.
Rik deelt: “Het voelt gewoon niet als een goede deal,” en “Waarom zou ik mijn huidige financiële situatie in gevaar brengen voor minder geld?”
Er wordt ook gewezen op het gevoel van stabiliteit dat de uitkering biedt aan Rik, ondanks de tijdelijke aard ervan. Rik zegt: “De uitkering biedt een gevoel van stabiliteit,”
“Het is alsof je een veilige haven hebt, ook al weet je dat het maar tijdelijk is.” Dit soort onzekerheid maakt de beslissing om tijdelijk werk te accepteren nog moeilijker.
Zijn situatie werpt de vraag op of de huidige sociale zekerheidsregelingen wel goed zijn afgestemd op de realiteit van de arbeidsmarkt.
Rik merkt op: “Het lijkt erop dat het systeem soms mensen ontmoedigt om tijdelijk werk te accepteren,” en “Als je een hogere uitkering krijgt dan wat je met tijdelijk werk zou verdienen, waarom zou je dan die tijdelijke job nemen?”