Reinier schrikt zich kapot tijdens eten bestellen in de snackbar: ”Dit is een principekwestie’

WhatsApp Image 2025 03 15 at 121234 1jpeg

Je herkent het vast wel, zin hebben in een lekker bakje patat en een heerlijke frikandel met een dikke klodder mayonaise! Een bezoekje aan de snackbar is helaas een dure aangelegenheid.

Reinier parkeert zijn auto voor de snackbar. Zijn drie kinderen op de achterbank juichen enthousiast. “Papa, ik wil een frikandel!” roept de jongste. “En ik een patat met pindasaus!” vult de oudste aan.

Zijn vrouw, die naast hem zit, lacht. “Ach, laten we maar eens lekker makkelijk doen vanavond.” Af en toe een vette hap halen is een kleine traktatie voor het gezin.

Thuis frituren doen ze liever niet vanwege de geur en het schoonmaakwerk. Maar iedere keer als Reinier de rekening bij de snackbar ziet, schrikt hij weer.

Terwijl hij bij de kassa wacht, kijkt hij even naar de prijslijst. Zijn wenkbrauwen schieten omhoog. “Twee euro tachtig voor een frikandel? Vier vijftig voor een simpel patatje?” mompelt hij in zichzelf. Een snelle rekensom in zijn hoofd vertelt hem dat hij zo weer bijna dertig euro kwijt is voor een paar snacks.

Wanneer het zijn beurt is, rekent hij af en pakt de bon aan. Hij schudt zijn hoofd. “Dit is toch niet meer te betalen?” zegt hij tegen de kassamedewerker. Die haalt zijn schouders op.

“Ja meneer, alles is duurder geworden. Energie, huur, ingrediënten… Wij moeten onze prijzen ook verhogen, anders kunnen we de zaak niet draaiende houden.

Reinier begrijpt het wel, maar het maakt de situatie niet minder frustrerend. “Alles wordt duurder, maar onze salarissen stijgen nauwelijks mee,” zucht hij als hij terugloopt naar de auto.

Zijn vrouw kijkt hem vragend aan. “Duur, hè?” Hij knikt. “Vroeger haalde je voor een paar tientjes een hele gezinsmaaltijd, nu ben je een vermogen kwijt.”

Thuis genieten ze alsnog van hun friet en snacks, maar in zijn achterhoofd blijft Reinier rekenen. “Als dit zo doorgaat, wordt een simpel bezoekje aan de snackbar straks een luxe,” zegt hij. Zijn vrouw knikt instemmend. “Misschien moeten we toch maar eens kijken naar een airfryer,” grapt ze.

Toch blijft het gevoel knagen. Een simpele hap halen bij de snackbar, iets wat vroeger normaal was, voelt nu als een dure uitgave. “Je snapt dat alles duurder wordt, maar voor veel mensen is dit gewoon niet meer te doen,” zegt Reinier. “Waar gaat het eindigen?”

Wanneer je naar de supermarkt gaat betaal je voor een doosje frikandellen bijna net zoveel als 1 frikandel in de snackbar. ”Dit is geld weggooien en voor mij een principekwestie”

Je herkent het vast wel, zin hebben in een lekker bakje patat en een heerlijke frikandel met een dikke klodder…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven