Boerin Sanne runt al jarenlang haar eigen melkveebedrijf. Maar als ze in de supermarkt langs de zuivelafdeling loopt, voelt ze steeds vaker teleurstelling.

De melk in de schappen lijkt volgens haar nauwelijks meer op het pure product dat rechtstreeks van de koe komt.
Veel mensen denken dat melk direct van de koe in het pak belandt, met alleen een korte pasteurisatie om het veilig te maken.
Volgens Sanne is dat een groot misverstand. “Wat jij in de supermarkt koopt, heeft vaak al een heel proces achter de rug.”
Ze legt uit dat melk eerst op grote schaal wordt verzameld en gemengd met melk van talloze andere boerderijen.
Dit gebeurt om de smaak en het vetpercentage constant te houden. “Hierdoor verdwijnt de unieke samenstelling van de melk,” zegt Sanne.
Vervolgens ondergaat de melk verhittingsprocessen zoals pasteurisatie en soms zelfs UHT-verhitting, wat de houdbaarheid verlengt. “Maar dat vernietigt ook vitamines en enzymen die van nature in melk zitten.”
Daarnaast wordt melk vaak ‘gestandaardiseerd’. Dat betekent dat het vetgehalte kunstmatig wordt aangepast.
“Magere en halfvolle melk worden bewerkt om precies het juiste vetpercentage te krijgen. En wat veel mensen niet weten: magere melk bevat soms poedermelk om de textuur te verbeteren. Dat wordt nergens duidelijk vermeld.”
Steeds meer consumenten kiezen bewust voor melk met het label ‘weidemelk’ of ‘grasgevoerd’, omdat ze denken dat dit een natuurlijker en duurzamer product is. Sanne plaatst daar kanttekeningen bij.
“Het klopt dat koeien in Nederland veel gras eten, maar dat betekent niet dat ze het hele jaar door in de wei staan. In de winter krijgen ze krachtvoer, omdat er simpelweg geen vers gras is.”
Ook bij het begrip ‘weidemelk’ moeten consumenten goed opletten. “Dat betekent alleen dat koeien minimaal 120 dagen per jaar zes uur per dag buiten staan.”
”De rest van het jaar staan ze gewoon op stal. Mensen denken dat ze met weidemelk een veel beter product kopen, maar het verschil is vaak minimaal.”
Volgens Sanne is het geen verbeelding als mensen zeggen dat melk vroeger voller en puurder smaakte. “Vroeger dronken mensen vaak rauwe melk, die rechtstreeks van de koe kwam. Die bevatte natuurlijke vetten en enzymen die de smaak beïnvloeden.”
Ook het voer van de koeien speelt een rol. “Een koe die veel vers gras eet, geeft melk met een andere smaak dan een koe die vooral krachtvoer krijgt. Maar omdat melk in de fabriek wordt gestandaardiseerd, weten de meeste mensen niet beter dan dat melk altijd hetzelfde smaakt.”
Voor wie écht pure melk wil proeven, heeft Sanne een tip: koop het direct bij een boerderij. “Steeds meer boeren verkopen rauwe of minimaal bewerkte melk. Die bevat nog alle natuurlijke voedingsstoffen en smaakt zoals melk hoort te smaken.”
Ze erkent dat rauwe melk niet voor iedereen geschikt is, omdat het zonder verhitting bacteriën kan bevatten.
“Maar als je de melk kookt of koopt bij een betrouwbare boer, heb je een veel puurder product dan wat je in de supermarkt vindt.”
Ook biologische melk is volgens haar een betere keuze dan standaard supermarktmelk. “Bij biologische melk gelden strengere regels over het voer en het buiten lopen van de koeien. Daardoor is het vaak een iets natuurlijker product.”
Voor Sanne is de conclusie duidelijk: “Mensen denken dat ze een gezond, puur product kopen, maar in werkelijkheid drinken ze een industrieel bewerkt drankje dat ver afstaat van hoe melk ooit bedoeld was.”
Haar advies? “Als je echt wilt weten wat je drinkt, koop dan eens melk direct bij een boerderij. Proef het verschil en bepaal zelf of supermarktmelk nog wel zo ‘vers’ is als het lijkt.”
Boerin Sanne runt al jarenlang haar eigen melkveebedrijf. Maar als ze in de supermarkt langs de zuivelafdeling loopt, voelt ze…