In Nederland gelden diverse regels voor burgers om te volgen. Sommige regels zijn logisch, terwijl andere wellicht verbazingwekkend zijn.
Zo is het bijvoorbeeld in bepaalde gemeenten strikt verboden om je auto zelfs op je eigen oprit te wassen.
Op een zonnige dag nemen veel mensen een emmertje water en een spons om hun auto een opfrisbeurt te geven, terwijl ze van wat muziek genieten.
Niet iedereen vraagt zich af of dit wel is toegestaan. Daarom hebben we onderzocht wat de regels hieromtrent precies zijn.
Volgens de ANWB wordt deze regelgeving niet op nationaal niveau vastgesteld omdat de straten onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten vallen.
Niet alle gemeenten hanteren dezelfde regels, zoals eerder bij stoepkrijten bleek. Dus het is niet in elke gemeente toegestaan om je auto op je eigen oprit of op straat te wassen.
Om te controleren of dit in jouw woonplaats is toegestaan, moet je de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) raadplegen, die op de website van je gemeente te vinden is.
Waarom zou een gemeente het wassen van een auto op straat verbieden? Het vuil van je auto en de reinigingsmiddelen belanden namelijk in het riool, wat niet gunstig is voor het milieu.
Sommige gemeenten hebben aparte rioleringen. Het afvalwater van woningen en bedrijven gaat via het riool naar de zuiveringsinstallatie, terwijl het regenwater via afvoerputten op straat in het grond- of oppervlaktewater terechtkomt. Als je je auto wast, stroomt dit water ongefilterd de natuur in.
Dit is vervuilend en daarom leggen gemeenten die het wassen van auto’s op straat verbieden, vaak een forse boete op.
Of je nou je auto op je eigen oprit of op straat wast, in gemeenten waar autowassen niet is toegestaan, riskeer je een boete tot wel 440 euro.