Belangrijk: Vanaf 1 juli mag je deze dieren niet meer als huisdier hebben!

kn 1jpg

Een nieuwe wet die het houden van huisdieren reguleert treedt binnenkort in werking. Het doel is om het aantal bijzondere en potentiële gevaarlijke huisdieren te verminderen.

Voor 1 juli van dit jaar wordt de ‘positieflijst’ van kracht. Op deze lijst staan dertig huisdieren die nog wel toegestaan zullen zijn.

De lijst, samengesteld door zes wetenschappers na vijf jaar onderzoek, heeft als doel een einde te maken aan discussies over welke huisdieren wel of niet geschikt zijn om thuis te houden.

Onder andere de Russische dwerghamster en het gordeldier behoren tot de dieren die niet langer als huisdier gehouden mogen worden. Ook chinchillas, servalkatten, hamsters, stokstaartjes en egels staan op deze lijst.

Tineke Kramer, een dierenarts en viroloog die heeft meegewerkt aan de lijst, benadrukt dat alle informatie in het rapport zorgvuldig gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek.

Niettemin zijn niet alle eigenaren van deze dieren blij met deze veranderingen. Eén van hen merkte op:


“Met de capibara is nog nooit iets voorgevallen. Terwijl de goudhamster, die wel op de lijst staat, de ninja is onder de knaagdieren.”

Volgens Stichting AAP is er waardering voor de positieflijst. Zij benadrukken de onvoorspelbaarheid van het gedrag van bepaalde dieren, zoals de moeraskat, waarbij het houden als huisdier twijfelachtig is.

Hier is de positieflijst te bekijken met alle dieren die wel aan huis mogen worden gehouden.

1. Deze lijst beoogt het beëindigen van discussies.
2. Huisdieren mogen niet meer deze dieren zijn.
3. Deze dieren zijn niet geschikt voor huisdieren!
4. Niet alle dierenliefhebbers zijn blij met deze nieuwe regelgeving!
5. Er zijn zowel voor- als tegenstanders van deze verandering…

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven