Ontvang €5000 als je een grote sociale huurwoning ruilt voor een kleinere

vdjpg

Vanaf september kunnen huurders in Utrecht een subsidie van maar liefst 5000 euro ontvangen als zij besluiten om een grote sociale huurwoning in te ruilen voor een kleinere variant.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

Deze nieuwe regeling zal ook in andere gemeenten en provincies geïntroduceerd worden. Door een doorstromer naar een kleinere woning te stimuleren, worden er meer nieuwe woningen beschikbaar gesteld, in tegenstelling tot wanneer starters een woning betrekken.

De verhuissubsidie, die onder verschillende namen bekend staat zoals verhuispremie, doorstroomsubsidie of ‘Van Groot Naar Beter’, heeft als doel de doorstroom op de (huur)woningmarkt te bevorderen.

De gemeente Utrecht heeft aangekondigd dat er 250.000 euro beschikbaar wordt gesteld voor een ‘verhuiskostenpremie’.

Dit bedrag is bedoeld om meer dan 80 huishoudens de mogelijkheid te bieden om een subsidie te ontvangen van 3000 tot 5000 euro wanneer zij ervoor kiezen om hun grote huurwoning in te ruilen voor een kleiner appartement.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

Vergelijkbare regelingen zijn ook te vinden in gemeenten zoals Den Haag en Zaanstad, de provincie Gelderland en de stad Amsterdam.

In Amsterdam kunnen huurders bijvoorbeeld tot 6200 euro verdienen als ze een woning met zeven kamers of meer achterlaten, en 4000 euro bij een vierkamerwoning.

In 2022 hebben 152 mensen in Amsterdam gebruik gemaakt van een doorstroomregeling, wat heeft geleid tot veel nieuwe beschikbare huurwoningen.

In Gelderland kunnen senioren van 55 jaar en ouder een subsidie van 2000 euro krijgen als ze een woning met minstens drie slaapkamers inruilen voor een kleinere woning.

In Zaanstad ontvangen 65-plussers 1000 euro subsidie als ze een meergezinswoning verlaten voor een seniorenappartement.

Deze regelingen zijn gebaseerd op het idee dat doorstromers hun oude woning vrijmaken voor andere woningzoekenden, wat een keten van verhuizingen op gang brengt.

In Amersfoort is aangetoond dat bij een vergelijkbare subsidie 100 extra verhuizingen ontstonden, bovenop de 75 mensen die er al van profiteerden.

Zes verhuiscoaches in Gelderland hebben actief de subsidie gepromoot, wat resulteerde in 840 mensen die ervan gebruik maakten, wat weer leidde tot 1680 beschikbare woningen voor nieuwe huurders.

Volgens Perry Hoetjes van onderzoeksbureau RIGO zouden gemeenten zich moeten richten op ‘Empty nesters’, mensen wiens kinderen uit huis zijn en die ruimte over hebben in hun woning.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

Als deze groep kleiner gaat wonen, komen er veel woningen beschikbaar zonder dat er nieuwe bouwprojecten nodig zijn.

“Circa 2 miljoen 55-plussers wonen in een eengezins-koopwoning, en 700.000 van hen in een eengezins-huurwoning, dus de potentie is enorm,” schrijft Hoetjes.


“Er hoeft maar een klein deel van deze doelgroep verleid te worden om een groot effect te hebben op de woningmarkt.”

1. In vele grote huurwoningen wonen oudere mensen wiens kinderen al de deur uit zijn. 2. Dit bedrag moet ervoor zorgen dat empty nesters kleiner gaan wonen 3. Met deze manier komen er veel woningen beschikbaar 4. Vooral meer kans voor jonge gezinnen 5. Doorstromers maken zo hun woning vrij voor woningzoekenden!

Utrechtse huurders kunnen vanaf september een subsidie van 5000 euro ontvangen als ze een grote sociale huurwoning inruilen voor een…

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven