Bioloog voorspelt zomer met veel muggen: ‘hou rekening met veel muggen’

mug 1jpg

Arnold van Vliet, bioloog en expert op het gebied van insecten, waarschuwt voor een mogelijk historische muggenplaag die deze zomer voor overlast zou kunnen zorgen.

“We moeten serieus rekening houden met aanzienlijke aantallen,” waarschuwt Van Vliet. De grote hoeveelheid muggen wordt toegeschreven aan de weersomstandigheden van de afgelopen periode.

Vanwege de vroege warmte en overvloedige regenval zijn de muggen eerder dan normaal ontwaakt uit hun winterslaap en hebben ze zich snel vermenigvuldigd.

“De mug heeft tot dusver een uitstekend jaar gehad,” zegt Van Vliet. Hij benadrukt dat de eerste generatie muggen al actief is, wat ongebruikelijk is voor deze tijd van het jaar, wat weinig goeds voorspelt voor de rest van de zomer.

Volgens Van Vliet is er slechts één hoop op verlossing: een periode van extreme droogte deze lente kan helpen om de muggenpopulatie onder controle te houden.

“Maar op dit moment ziet het daar niet naar uit. Dus we stevenen af op een zomer vol muggen,” besluit Van Vliet. Gelukkig is het niet nodig om de hele zomer binnen door te brengen.

Door waterbakjes in de tuin te laten staan waar muggen hun eitjes in leggen, dragen we zelf bij aan het probleem. Van Vliet benadrukt dat het verminderen van overlast mogelijk is door preventieve maatregelen te nemen.

“Het regelmatig legen van potentiële broedplaatsen zoals bloempotten, bakjes en emmers voorkomt effectief de ontwikkeling van muggenlarven tot volwassen muggen. Op deze manier wordt de levenscyclus van de mug onderbroken,” vertelt Van Vliet.

Het was een verrassing voor Van Vliet om te ontdekken dat er tot wel 2.000 muggenlarven per liter water in een pot in zijn tuin zaten.

1. Dit zou wel eens een horrorzomer kunnen gaan worden.
2. De bioloog voorspelt helaas weinig goeds.
3. Er zijn stappen die we kunnen nemen om overlast te verminderen.
4. Volgens de bioloog steven we af op een zomer met heel veel muggen.
5. Dit nieuws maakt je niet bepaald vrolijk.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven