Hou je van bitterballen? Verrassende ontdekkingen over wat erin zit!

bitjpg

Recente onthullingen hebben aangetoond dat paardenvlees verwerkt wordt in kroketten en bitterballen, wat voor sommigen wellicht verrassend is.

Stichting House of Animals heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar dit onderwerp en benadrukt de ernst ervan.

Ondanks het feit dat velen graag een kroketje of bitterbal eten, vooral nu het EK nadert, is het zorgwekkend te ontdekken dat het vlees afkomstig is van afgedankte renpaarden uit Engeland en Ierland, soms met medicatie die normaal gesproken niet voor consumptie bedoeld is.

De schokkende bevindingen van het onderzoek, dat in samenwerking met het Ierse televisieprogramma RTÉ Investigates werd uitgevoerd, zijn aan het licht gekomen.

Op mensonwaardige wijze worden de dieren naar Nederland en België getransporteerd, waar ze een nieuwe identiteit krijgen alvorens naar slachthuizen in Kerkdriel te worden gebracht voor verwerking tot snacks.

In Nederland is er de praktijk waarbij dieren valse paspoorten krijgen zonder tussenkomst van een dierenarts, iets wat in de meeste andere landen niet getolereerd wordt.

De herkomst van dit vlees is moeilijk te achterhalen, vooral omdat de bestellingen online worden geplaatst met een Duitse code, waardoor de afkomst van het vlees praktisch ontraceerbaar is vanwege de afgeschermde database van Duitsland.

Karen Soeters van de dierenstichting uit haar bezorgdheid over het gebrek aan strikte controle door de NVWA.

Desondanks heeft de NVWA aan het Algemeen Dagblad laten weten dat er geen bewijs is van momenteel illegaal geslacht paardenvlees op de markt.

Hoewel in 2022 is er een Europese voedselwaarschuwing uitgegeven voor vlees afkomstig uit de slachterij in Kerkdriel, waarbij paarden werden geslacht waarvan de paspoorten niet in orde waren, bevestigt de NVWA dat dit vlees destijds van de markt is gehaald.


Het lijkt erop dat deze praktijk weer voorkomt, wat consumenten onbewust paardenvlees zou kunnen laten consumeren in hun geliefde bitterballen en kroketten.


1. Grote kans dat je nu nooit meer bitterballen gaat eten!
2. Te bizar voor woorden. Je maag draait hier van om!
3. Verschrikkelijke bevindingen aan het licht gebracht!
4. Stichting House of Animals benadrukt de ernst
5. Sla deze snack voortaan maar over!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven