Duizenden boetes verstuurd: Zo kom je erachter of jouw boete onterecht is!

cam 1jpg

Helaas hebben velen al te maken gehad met onterechte boetes. Heb je ooit daadwerkelijk bezwaar gemaakt tegen een boete?


Volgens het tv-programma Kassa krijgen veel bestuurders in Nederland onterechte parkeerboetes.


Uit het onderzoek van Kassa blijkt dat lokale overheden vaak fouten maken. In 2023 ontving Rotterdam bijvoorbeeld maar liefst 100.000 bezwaarschriften, waarvan 75% gegrond werd verklaard.

Ondanks dat minstens 75.000 boetes onterecht lijken te zijn, deden vergelijkbare problemen zich voor in andere steden.


Zo werden vorig jaar in Amsterdam 95.000 bezwaren tegen parkeerboetes ingediend, waarbij 64% van de indieners gelijk kreeg.


In Den Haag werden meer dan 50.000 bezwaren ontvangen, waarvan 43% gegrond bleek te zijn.


Van Zwolle tot Breda, Zaanstad, Almere en Alphen aan de Rijn, steden in heel Nederland kampen met soortgelijke problemen.


Het programma Kassa wijst op scanauto’s als een belangrijke bron van fouten.


Soms ontvangen personen met een parkeervergunning onterecht boetes, en zelfs tijdens laad- en losmomenten kunnen kentekens verkeerd worden geregistreerd als overtredingen.


Indien je in een van de genoemde steden woont, is de kans meer dan 50% dat je in het gelijk wordt gesteld bij het aanvechten van een parkeerboete.


Het is daarom verstandig om een grondig onderzoek te verrichten, vooral nu de kosten voor bekeuringen zijn gestegen. De procedure hiervoor staat vermeld op de boete zelf.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven