Truus (74) kan niet slapen door de honden van de buurman: ‘Het zijn waakhonden’

rw 1jpg

In een kalme buurt, met perfect uitgelijnde huizen en tuinen die het hele jaar door bloeien, woont Truus, een energieke zeventigjarige.


Al vier decennia brengt ze hier haar dagen door, haar kinderen grootbrengend en vele herinneringen makend. Haar huis is een toevluchtsoord, een oase van rust en geluk.


Deze rust wordt verstoord sinds de nieuwe buurman, met zijn twee imposante Rottweilers, twee maanden geleden naast haar is komen wonen.


Overdag rustig in hun kennel in de tuin, maar ’s nachts verandert hun gedrag drastisch.


Hun nachtelijke geblaf en gehuil verstoren de vredige nachten die ze voorheen kende.


In eerste instantie probeert ze het geluid te negeren, hopend dat het slechts een fase is terwijl de honden wennen aan hun nieuwe omgeving.

Terwijl de nachten voorbijgaan zonder enige verbetering, realiseert Truus zich dat dit probleem blijvend is.

Met vastberadenheid, maar ook gevoelens van wanhoop, besluit Truus om haar nieuwe buurman aan te spreken. Op een rustige en respectvolle manier legt ze uit hoe het aanhoudende geblaf haar slaap ernstig verstoort.

De buurman reageert welwillend, maar hij voelt zich machteloos. “Ik begrijp je frustratie,” zegt hij, “maar de honden zijn ’s nachts nu eenmaal alert van nature omdat ze waakhonden zijn.”

“Er is echt niets wat ik eraan kan doen,” zegt hij. Truus voelt zich wanhopig. Zelfs oordopjes bieden geen verlichting tegen het aanhoudende geblaf.

Uitgeput door slaapgebrek, begint ze soms bij haar dochter te slapen, maar ze is zich ervan bewust dat dit geen blijvende oplossing is.

Haar huis, eens een toevluchtsoord, voelt nu aan als een gevangenis waar rust een kostbare luxe is geworden.

Er komt een moment dat Truus aan haar limiet zit. Het concept van evenwicht en begrip in haar omgeving heeft ze altijd hoog in het vaandel gedragen, maar nu is ze in een situatie beland die complex lijkt te zijn.

De gedachte dat ze haar huis, vol met kostbare herinneringen, misschien moet verlaten, doet haar innerlijk pijn. Maar welke mogelijkheden heeft ze?

In het licht van deze uitdagende situatie rijst de vraag: wat zou jij doen als je in haar schoenen stond?

Zou je de strijd aangaan voor je rust, wellicht juridische stappen overwegen, of zou je de voorkeur geven aan een vreedzamere aanpak?

Heb je persoonlijke ervaringen die een ander perspectief kunnen bieden op dit gevoelige onderwerp? Hoe vind je een balans tussen de rechten van huisdierbezitters en de behoefte aan een vredige leefomgeving?

1. Er vond een andere wending plaats in het gesprek met de buurman.
2. Truus sprak haar buurman aan maar de uitkomst was anders dan verwacht.
3. Het antwoord van de buurman was aan de zeer teleurstellende kant.
4. Het gesprek met haar buurman bracht geen verlichting in de situatie.
5. De reactie van haar buurman was kort en krachtig!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven