Waarom chips minder lekker zijn: ‘Helaas niet eerlijk hierover’

chips 1jpg

Recentelijk hebben veel mensen opgemerkt dat chips niet meer dezelfde smaak hebben als voorheen. Geliefde snacks zoals Hamka’s, Doritos en Pombears lijken allemaal een verandering te hebben ondergaan die invloed heeft gehad op de smaak.


Maar wat is hiervan de reden? De Snackspert, een bekende specialist op het gebied van snacks in Nederland, onthult het antwoord in een TikTok-video.


“Eindelijk heb ik ontdekt wat er aan de hand is met de chips,” begint Eke Bosman, beter bekend als de Snackspert.


In zijn video legt hij uit waarom volgens hem veel chips minder smaakvol zijn geworden. De reden? De hoeveelheid zout die fabrikanten tegenwoordig in hun chips verwerken.


Bosman wijst naar de website van chipsfabrikant Lay’s, waar dit probleem wordt toegelicht. Fabrikanten hebben aanzienlijk minder zout in hun producten verwerkt.


Onlangs hebben we al uitgelegd waarom je niet kunt stoppen na een paar chipjes. Maar mogelijk heb je gemerkt dat de chips minder zoutig smaken, en dat is juist.

Uitlating van de Snackspert: “Ik heb meerdere malen gevoelens van ongenoegen geuit over de verandering in smaak van diverse snacks zoals Hamka’s, Pombears en Doritos. De reden hiervoor is onthuld!”

Verwijzend naar Lay’s website, geeft de Snackspert aan dat de boodschap is dat onze zoutinname te hoog is en dat Lay’s iets wil doen om hieraan bij te dragen. Hij voegt eraan toe: “Wij voelen ons verantwoordelijk om ons steentje bij te dragen.”

Uitspraak van Lay’s: “Daarom verminderen we in 2024 opnieuw ons zoutgehalte met minstens 25 procent vergeleken met andere aardappelchips, en behouden toch de overheerlijke smaak die je van ons gewend bent.”

Bosman uit zijn twijfels met betrekking tot de laatste zin van de verklaring. Hij vraagt zich af of de smaak wel in stand blijft bij het verlagen van het zoutgehalte. Hij zegt: “Ik begrijp het niet.”

Deze aanpassing zal gelden voor alle chipmerken onder moederbedrijf PepsiCo, waaronder Doritos, Lay’s, Cheetos en zelfs Popworks.

“Er is minder zout in ons eten en de chips zijn daardoor minder smaakvol. Het is spijtig dat hier niet transparant over gecommuniceerd wordt.”

”Het zou eerlijker zijn als dit duidelijk op de verpakking zou staan. Geen ‘nieuw recept’, gewoon aangeven dat er minder zout in zit vanwege gezondheidsredenen,” zo verkondigt de Snackspert.

@snackspert

Ik denk het antwoord te hebben 😅

♬ origineel geluid – snackspert

1. Waarom staat dit niet gewoon op de verpakkingen vermeld?
2. Het viel mij ook op dat de smaak anders is, nu begrijp ik waarom!
3. Het is echt teleurstellend dat hier niet openlijk over wordt gecommuniceerd.
4. Zo worden we allemaal misleid op deze manier.
5. Nu begrijp ik waarom chips wat minder krachtig van smaak zijn!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven