Energie besparen: weg met deze energieslurpers(3 minuten lezen)

Energie besparen: weg met deze energieslurpers(3 minuten lezen)

12 november 2021 0 Door kya

Energie besparen kan op verschillende manieren. Tegenwoordig zijn er allerlei apparaten en technieken die op een handige manier jouw energieverbruik aanzienlijk verlagen. Energie besparen? Haal dan deze slimme apparaten in huis. De energieslurpers breng je naar de kringloop, bespaar je daar ook weer op.

 1. Een slimme thermostaat
  Met een slimme thermostaat bedien je een verwarming op afstand. Ben je onderweg naar huis? Zet dan via je telefoon de verwarming alvast aan. Zo is je huis altijd warm als je thuis komt. Met zo’n thermostaat bespaar je tot wel honderden euro’s per jaar.
 2. Een stand-by killer
  Sluipverbruik is het stroomverbruik van apparaten die uit of in de stand-by modus staan, maar waarvan de stekker nog in het stopcontact zit. Volgens Milieu Centraal is een huishouden hier zo’n 450 kWh (€100) per jaar aan kwijt. Het is best een gedoe om deze stekkers telkens uit het stopcontact te halen. Met een stand-by killer is dit niet meer nodig, die schakelt automatisch al je apparaten uit die stand-by staan.
 3. Een energiebesparende douchekop
  Een energiebesparende douchekop verbruikt minder water omdat er een begrenzer is ingebouwd. Zo bespaar je al snel tienduizenden liters water en gas per jaar! Korter en kouder douchen kan natuurlijk ook, maar daar zit niemand op te wachten.
 4. Energiebesparende lampen
  Wil je op een makkelijke en snelle manier energie besparen? Vervang dan al je gloeilampen door LED-lampen. Wanneer je tien lampen vervangt, kan dit al jaarlijks 170 kWh schelen. Wil je nog meer energie besparen? Ga dan voor fluorescerende compactlampen en buitenverlichting op zonne-energie.
 5. Een dure droger
  Goedkoop is vaak duurkoop. Zo ook bij wasdrogers. Wist je dat de goedkoopste drogers de hoogste energiekosten hebben? Een duurdere warmtepompdroger met A++ verbruikt maar een derde van de stroom die een wasdroger met label B nodig heeft. Zo kun je per jaar wel 200 kWh aan elektriciteit besparen. Dit is bijna één tiende van het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden.
 6. Een slimme boiler
  De traditionele boiler zorgt ervoor dat je ieder moment van de dag gebruik kan maken van warm water. De boiler houdt het water op een constante temperatuur van 85 graden. Maar eigenlijk is dit helemaal niet nodig. Kies daarom voor slimme boiler, die alleen verwarmt wanneer er vraag is naar warm water. Dit scheelt enorm aan energie (kosten) omdat zijn constante temperatuur 55 graden is. Het is een investering, maar met een energiebesparing van ongeveer 10% verdient de boiler zichzelf in ongeveer negen jaar terug.
 7. Een nieuwe koelkast
  Hoe nieuwer je koelkast, hoe minder energie hij verbruikt. Het is daarom verstandig om je koelkast regelmatig te vervangen, ook als hij het nog doet. Bedenk voordat je op zoek gaat naar een nieuwe koelkast hoe groot die moet zijn. Een te grote koelkast gebruikt onnodig veel stroom en met een te kleine koelkast is het verleidelijk om er een tweede koelkast bij te nemen. Als je weet welk model je wilt, kies dan het zuinigste model dat je kunt vinden. Die zijn meestal duurder, maar daar staat tegenover dat je lagere stroomkosten hebt. Met een nieuwe koelkast bespaar je al snel 280 kWh per jaar.
 8. Gebruik een laptop in plaats van een computer
  Een laptop verbruikt veel minder energie dan een gewone computer. Het opladen kost maar een paar euro per jaar, in tegenstelling tot een desktopcomputer die 75 euro per jaar kost aan elektriciteit. Ga daarom na of je zonder desktop zou kunnen. Is dat het geval, dan kun je aanzienlijk veel energie besparen. Een tablet is zelfs nog zuiniger.
 9. Maak handig gebruik van de vaatwasser
  Een vaatwasmachine verbruikt ontzettend veel stroom. In huishoudens met een vaatwasser gaat ongeveer 8 procent van het stroomverbruik naar dat apparaat. Maar gebruik je ‘m slim, dan kun je wel een kwart besparen op het stroomverbruik. Draai de vaatwasser niet halfvol, spoel niet voor met warm water en kies altijd voor het eco-programma.
 10. Zuinig met een wasmachine
  Hoe meer wassen je draait, hoe duurder de wasmachine is. Verlaag deze kosten door een machine te kopen die bij jouw huishouden past, was pas als de trommel vol is en was op een zo laag mogelijke temperatuur. Heeft je machine een eco-programma? Gebruik die dan! Als je slim omgaat met je wasmachine, bespaar je minimaal 7% van je stroomverbruik.