Nooit het snelle wasprogramma gebruiken, zeggen kenners!

wasmjpg

Als je liever je vrije tijd op een andere manier doorbrengt, is de was doen waarschijnlijk niet je favoriete bezigheid. Maar die berg wasgoed blijft niet vanzelf verdwijnen en moet toch echt een keer gedaan worden.

Heb je er al eens aan gedacht dat de was doen ook een vorm van self-care kan zijn? Ook al lijkt het snelle wasprogramma van 15 minuten misschien handig, het is niet zo eenvoudig als het lijkt.

In feite raden sommige experts het gebruik van dit programma volledig af. Waarom? Laten we dat eens bekijken. Het snelle wasprogramma is handig voor kledingstukken zonder hardnekkige vlekken.

Maar voor kleding met vlekken van wijn of olie is dit programma niet effectief. Het kan werken voor licht vervuilde kleding, maar qua energiebesparing schiet het tekort.

Ondanks de korte duur van het programma verbruikt de machine in die tijd veel energie, wat op lange termijn tot een hoger energieverbruik leidt.

Op deze manier bespaar je niet op kosten en het is ook niet milieuvriendelijk. Vergeet bovendien niet dat je spijkerbroeken beter niet te vaak kunt wassen.


In situaties waarin tijd een essentiële factor is, is het belangrijk om op te merken dat het snelwasprogramma van je wasmachine wellicht niet de beste optie is om je kleding te verzorgen, gezien het risico op beschadigingen. Gelukkig bieden modernere wasmachines een handige feature waarmee je kunt specificeren wanneer je wilt dat de wascyclus begint.


Stel je voor dat de was net klaar is op het moment dat je terugkeert van je werk. Door de was, het wasmiddel en eventuele wasverzachter vooraf in de trommel te plaatsen, het gewenste wasprogramma te kiezen en de starttijd in te stellen, wordt je dag niet alleen efficiënter maar ook comfortabeler.


Voor wie een oudere wasmachine heeft, is het wellicht het overwegen waard om te investeren in een nieuwer model. Nieuwere modellen zijn vaak efficiënter en zuiniger in water- en energieverbruik. Als je energie wilt besparen met je huidige machine, vergeet dan niet dat je het voorwasprogramma eventueel over kunt slaan.


In het geval van minder vuile kledingstukken is het wellicht raadzaam de temperatuur op 30 of 40 graden Celsius in te stellen. Echter, onthoud dat deze instelling mogelijk niet voldoende is voor het effectief verwijderen van bijvoorbeeld rode wijnvlekken van shirts.


1. Nooit geweten, krom dat deze keuze aanwezig is!
2. Gebruik dit programma regelmatig maar dat ga ik nu niet meer doen.
3. Heel veel mensen weten dit niet!
4. Dit had ik veel eerder moeten weten
5. Wedden dat jij dit niet weet!?

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven