Wat velen niet weten: In deze gemeentes mag je niet je auto wassen op straat of op de inrit

wass1jpg

Diverse regels in Nederland hebben betrekking op het gedrag van burgers, variërend van voor de hand liggende voorschriften tot verrassende regelgeving.

Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat het wassen van je auto op je eigen oprit verboden is in bepaalde gemeenten.

Vaak halen mensen op een zonnige dag een emmer en spons tevoorschijn om hun auto op te frissen, vaak terwijl ze genieten van wat muziek.

Niet iedereen realiseert zich echter dat dit niet overal is toegestaan.

Uit ons onderzoek blijkt dat de regelgeving omtrent autowassen niet uniform is in Nederland; gemeenten hebben hierin hun eigen zeggenschap, aangezien zij verantwoordelijk zijn voor het straatbeheer.

Dit kan per gemeente verschillen, vergelijkbaar met regels over stoepkrijten. Om te achterhalen of je in jouw gemeente je auto op de oprit of op straat mag wassen, dien je de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te raadplegen, die beschikbaar is op de officiële website van je gemeente.

Maar waarom zou een gemeente autowassen op straat verbieden? De reden ligt in milieuoverwegingen.

De vervuiling en schoonmaakmiddelen van de auto kunnen in het riool terechtkomen.

In gemeenten met gescheiden rioleringen wordt huishoudelijk en bedrijfsafvalwater via het riool naar zuiveringsinstallaties geleid, terwijl regenwater direct naar natuurlijke waterbronnen stroomt.

Het wassen van je auto kan leiden tot verontreinigd water dat rechtstreeks in de natuur terechtkomt, wat schadelijk is voor het milieu.

Daarom hebben bepaalde gemeenten strenge boetes ingesteld voor mensen die hun auto op straat of de oprit wassen. De boetes kunnen oplopen tot wel 440 euro.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven