Iedereen maakt deze fout bij barbecueen: ‘Dat is een gewoonte’

bbqjpg

Uit onderzoek is gebleken dat in ons landje meer dan een kwart van de mensen rauwe kip eerst gaat afspoelen onder de kraan.

De handeling om rauwe kip af te spoelen onder de kraan wordt vaak gezien als een manier om bacteriën te verwijderen, maar het tegenovergestelde is waar. Volgens het Voedingscentrum vergroot dit juist de kans op gezondheidsklachten.

Voedingscentrum komt met belangrijke waarschuwing: Meest gemaakte fout bij kipfilet!

Door rauwe kip af te spoelen onder het stromende water van de kraan, verspreiden bacteriën zich juist door de spetters.

“Dat meer dan een kwart van de consumenten zegt dat ze rauwe kip wassen voordat ze het verder gebruiken verbaasde ons wel,” aldus Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum.

Voedingscentrum komt met belangrijke waarschuwing: Meest gemaakte fout bij kipfilet!

“Juist het wassen van kip kan bacteriën verspreiden. Bacteriën worden na het wassen gevonden in de gootsteen, op het aanrecht of op de spullen die op het aanrecht liggen.”

“Gelukkig weten verreweg de meeste mensen dat je hygiënisch met kip om moet gaan. En dat je het door en door moet verhitten.”

Voedingscentrum komt met belangrijke waarschuwing: Meest gemaakte fout bij kipfilet!

Het is dus ontzettend belangrijk om rauwe kip niet meer af te spoelen. “Kip is helaas een product waar veel mensen nog ziek van worden.”

“Het is goed om te weten dat door wat je zelf doet in de keuken, je een voedselinfectie kunt voorkomen,” aldus Van der Vossen.

Voedingscentrum komt met belangrijke waarschuwing: Meest gemaakte fout bij kipfilet!

Van der Vossen geeft nog een voorbeeld waaruit blijkt dat de onwetendheid met betrekking tot kip groot is. “Veel mensen wassen hun handen nadat ze kip hebben aangeraakt.

Ze draaien de kraan open, wassen hun handen en draaien dan de kraan opnieuw dicht. Koppie Koppie: Dan zitten de bacteriën gewoon weer op je handen. Dat alleen is al ‘killing’.”

Voedingscentrum komt met belangrijke waarschuwing: Meest gemaakte fout bij kipfilet!

In Suriname wordt je voor gek verklaard als je de kip niet eerst onder stromend water wast. Het wordt gezien als een manier om de onreinheid van de kip vanwege de hoge temperaturen te verminderen.

“Dat is een gewoonte die generatie op generatie is overgedragen. Veel succes om dat te veranderen.”

Voedingscentrum komt met belangrijke waarschuwing: Meest gemaakte fout bij kipfilet!
auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven