Bewaar deze dingen niet in het kastje onder de gootsteen: veel mensen maken deze fout!

gootjpg

Soms kan het gebeuren dat het kastje onder de gootsteen overvol raakt met diverse schoonmaakmiddelen, doekjes, borstels en andere voorwerpen die we even nergens anders kwijt kunnen.

Het lijkt bijna alsof het een soort opslagruimte is voor van alles en nog wat. Toch is het belangrijk om te weten dat niet alle items geschikt zijn om in dit kastje te bewaren.

Hoewel het verleidelijk is om al onze schoonmaakmiddelen onder de gootsteen op te bergen, is dit niet altijd de meest verstandige keuze.

Het is geen goed idee om bijtende schoonmaakmiddelen, zoals ammoniak of wasbenzine, toegankelijk te laten zijn voor kleine kinderen of huisdieren, vooral niet zo dicht bij de vloer. Als deze producten niet goed worden afgesloten, kunnen ze heftig reageren op andere stoffen en irritatie veroorzaken bij contact. Het is verstandiger om ze op een hogere plaats op te bergen, of buiten bereik in een schuur of berging te bewaren.

Daarnaast is het verstandig om ook andere potentieel gevaarlijke producten, zoals medicijnen en scherpe voorwerpen, op een veilige plek buiten het bereik van kinderen en huisdieren te bewaren.

Zo zorg je voor een veilige omgeving voor iedereen in huis!

In het kastje onder de gootsteen is het niet verstandig om items te bewaren die snel vlam kunnen vatten, zoals spuitbussen en verfpotten.

Het kastje is doorgaans nabij het fornuis geplaatst, wat gevaarlijk kan zijn bij het koken op gas. Veiligheid staat voorop, een huisbrand wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen.

Er lopen waterleidingen direct boven dit kastje, dus bij een lekkage kan het water zo de kast in stromen.

Dit is geen ideale plek om bijvoorbeeld wc-papier of keukenrollen te bewaren. Een voorraadkast is daar meer geschikt voor.

Ook elektrische apparaten horen niet thuis in dit kastje, aangezien vocht roest kan veroorzaken. Het lijkt handig om bijvoorbeeld je broodrooster daar op te bergen, maar dit kan gevaarlijk zijn bij gebruik vanwege brandgevaar.

Als huisdieren handig zijn, kunnen ze bij het kastje en zelfs het deurtje openen, waardoor ze in contact kunnen komen met gevaarlijke producten.

Om dit te voorkomen, is het slim om verleidelijke dierensnacks op een hogere plek te bewaren en schoonmaakmiddelen elders op te bergen, bijvoorbeeld in een schuur.

Het opslaan van dierenvoeding in hetzelfde kastje is ook geen goed idee, omdat de chemische stoffen invloed kunnen hebben op het voer.

Zorg er daarom voor dat dierenvoeding op een veilige en afgesloten plaats wordt bewaard.

Hoewel het lijkt alsof het kastje leeg moet blijven, is het prima om essentiële huishoudelijke artikelen zoals afwasmiddel, vaatwastabletten en schoonmaakdoekjes hier op te bergen.

Let vooral op het correct opbergen van chemische en brandbare producten door deze goed af te sluiten.

1. Moet eerlijk toegeven… Ook ik doe het dus helemaal fout.
2. Wat niet in het kastje hoort te staan, heb ik dus wel staan.
3. Nooit bij stil gestaan om heel eerlijk te zijn.
4. Benieuwd of jij het ook fout doet…?
5. Beste lijst van wat niet in het gootsteenkastje hoort!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven