Nieuwe regels voor hondengeblaf: strengere handhaving en hogere boetes!

ho3 1jpg

Om ervoor te zorgen dat burgers zich aan de regels houden, zijn er in Nederland tal van regels van kracht.

Regels zoals het verbod op stoepkrijtgebruik of het wassen van auto’s op straat kunnen echter op weinig sympathie rekenen in sommige gemeenten.

Maar wat te denken van hondengeblaf? In Rotterdam loop je het risico op een stevige boete hiervoor.

Naar schatting leefden er in 2022 ongeveer 1,8 miljoen honden in Nederland, waarbij maar liefst 18% van de huishoudens één of meer honden bezit.

Rechtsbijstandskantoor DAS meldt dat frequent en excessief blaffen als onrechtmatig kan worden beschouwd, wat inhoudt dat een regel of wet wordt overtreden.

De beoordeling hiervan vindt plaats aan de hand van verschillende factoren, zoals de aard, ernst, duur en omvang van de overlast.

Bij aanhoudende klachten over een blaffende hond en politietelefoontjes van buurtbewoners komt vaak een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) ter plaatse.

Indien jouw hond zonder geldige reden blaft volgens de boa, loop je het risico op een boete van 150 euro.

Rotterdam treft strenge maatregelen tegen eigenaren van honden die aanhoudend blaffen, waarbij boetes zelfs kunnen oplopen tot 2.250 euro bij herhaalde klachten.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven