iDeal wordt vervangen door een nieuw betaalsysteem

WhatsApp Image 2024 05 12 at 202942jpg

Als regelmatige online shopper in Nederlandse webshops, ben je hoogstwaarschijnlijk vertrouwd met iDeal, een betaalmethode die in het Nederlandse e-commerce landschap een vaste plaats heeft veroverd.

Maar er staan grote veranderingen op stapel voor iDeal. Het bekende betalingssysteem zal binnenkort een transformatie ondergaan. Hier is wat je moet weten.

iDeal zag het levenslicht in 2004 dankzij grote Nederlandse banken zoals ABN Amro, ING Bank, Postbank en Rabobank.

Deze samenwerking resulteerde in de introductie van een uniforme betaalmethode die het online bankieren aanzienlijk vereenvoudigde. Dit was een welkome ontwikkeling gezien het feit dat elke bank destijds nog met zijn eigen systeem werkte.

Een jaar later, in 2005, werd iDeal officieel gelanceerd en in 2006 werd het beheer overgedragen aan Currence door de oprichtende banken.

Recent is aangekondigd dat er een belangrijke verandering op til is: iDeal is overgenomen.

De modernisering van iDeal staat voor de deur, met jaarlijks meer dan een miljard verwerkte transacties.

Een update gepland voor april, waarbij gebruikers een persoonlijk iDeal-profiel kunnen aanmaken voor een versneld afrekenproces, aldus Daniel van Delft van Currence.

Functionaliteiten zoals het uitstellen van betalingen of betalen in termijnen zullen ook worden ondersteund door dit profiel.

Ondanks de belofte van een superveilig nieuw systeem, zal iDeal plaatsmaken voor een geheel nieuw betaalsysteem.

Het EPI zal later dit jaar ‘Wero’ lanceren in Frankrijk en Duitsland, een uitgebreider systeem dan Tikkie met functies voor overschrijvingen, achteraf betalen en pinbetalingen.


Er is aangekondigd dat de overgang naar Wero zal plaatsvinden zodra alles in Nederland gereed is. Hoewel iDeal zal verdwijnen, wordt beloofd dat het nieuwe systeem een verbetering zal zijn. Er wordt echter gespeculeerd dat deze verandering de weg vrijmaakt voor een digitale euro.


Gaat deze verandering de weg vrijmaken voor de digitale euro?

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven