Deskundigen waarschuwen: Minder kinderen halen zwemdiploma door hoge kosten zwemlessen!

zwemles 1jpg

Als gevolg van de toenemende kosten van zwemlessen behalen steeds minder Nederlandse kinderen hun zwemdiploma, zo waarschuwen deskundigen.


Vanwege de gestegen tarieven van zwemlessen zien veel kinderen zich genoodzaakt te stoppen, aangezien hun ouders deze verhoogde bedragen niet meer kunnen of willen betalen.


Onderzoek door Nieuwsuur toont aan dat de prijzen van zwemlessen de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gestegen.


Vanaf 2018 betalen ouders gemiddeld bijna 30 procent meer voor zwemlessen, waarbij dit percentage in sommige gemeenten zelfs oploopt tot 70 procent.


Ter vergelijking: de gemiddelde prijsstijging van producten en diensten in Nederland bedraagt 21 procent.


De gemiddelde prijs van een zwemles bedraagt nu omgerekend 12 euro, in vergelijking tot 9 euro in het verleden. Voor het behalen van slechts een A-diploma zijn ongeveer zestig lessen vereist, waardoor ouders meer dan 700 euro kwijt zijn.

“Ouders zien het belang van zwemlessen, maar besluiten toch om te stoppen,” merkt Remco Hoekman op, directeur van het Mulier Instituut, een instituut voor sportonderzoek, tijdens een interview met de NOS.

Dit is een zorgelijke situatie. “Je wilt dat zwemveiligheid voor iedereen toegankelijk is en dat alle kinderen de mogelijkheid hebben om een A-, B- en C-diploma te halen.”

Volgens gegevens van het CBS is het percentage kinderen zonder zwemdiploma gestegen van 6 procent in 2018 naar 13 procent.

Zwembaden wijten de toenemende kosten voornamelijk aan de stijgende energietarieven, vanwege de hoge kosten voor het verwarmen en schoonhouden van een zwembad.

In 2022 ondersteunde de overheid zwembaden met een noodfonds van 207 miljoen euro, maar uitbaters beweren dat dit niet alle problemen oplost. Naast hogere energiekosten zijn ook de personeelskosten gestegen en is er een tekort aan badmeesters.


In bepaalde gemeenten zijn er (sport)fondsen die ouders ondersteunen bij de kosten van zwemlessen voor hun kinderen, gedeeltelijk of volledig.


Niet elke gemeente in Nederland heeft echter zo’n fonds en niet alle ouders die financiële hulp nodig hebben, maken hier gebruik van. Het Mulier Instituut wijst op dit punt in de samenleving:


“Armoederegelingen moeten in alle gemeenten toegankelijk zijn om ongelijkheden te verminderen. Het recht op deze regelingen zou niet beïnvloed moeten worden door iemands woonplaats.”


1. Het bedrag dat vandaag de dag nodig is voor één zwemles is schrikbarend hoog!
2. De enorme stijging maakt zwemlessen voor velen onbetaalbaar.
3. Dit gemiddelde bedrag is wat nodig is om een A-diploma te behalen…
4. Zwemveiligheid is cruciaal maar de kosten zijn niet meer te overzien!
5. De prijsstijging is alarmerend hoog. Ongelooflijk!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven