Heb jij deze klachten? Misschien zit je in de overgang!

menojpg

Er is langzaam minder taboe rondom gesprekken over de menopauze, maar er bestaat nog veel onduidelijkheid over de symptomen en tekenen die erbij horen.


De indicaties dat iemand de overgang nadert zijn soms lastig te herkennen, aangezien er geen specifieke leeftijd voor is vastgesteld.


Menopauze, het stoppen van de menstruatie, wordt vaak verward met de overgang, de periode die eraan voorafgaat.


De overgang begint meestal tussen de 40 en 45 jaar, op het moment dat de oestrogeenproductie langzaam afneemt.


Deze fase kan variëren van 2 tot 10 jaar, en vrouwen rond de 45 jaar kunnen al symptomen van de overgang ervaren, zelfs als deze subtiel zijn.


Als je twijfelt over symptomen is het aan te raden regelmatig je arts te bezoeken. Vraag om een vragenlijst, ook bekend als de ‘green scale’, om een beter inzicht te krijgen in je ervaringen.

Als er sprake is van ernstige bloedingen, is het verstandig deze door een arts te laten beoordelen, gezien deze ook door andere medische aandoeningen veroorzaakt kunnen worden.

Bij de overgang kunnen zeven symptomen optreden die erop kunnen wijzen dat je in deze fase zit: 1. Opvliegers: Het plotseling ervaren van warmte, rode huid en zweetbuien, vaak veroorzaakt door stress of alcohol.

2. Nachtzweten: Tijdens de overgang kunnen nachtelijke opvliegers je slaap verstoren en leiden tot vermoeidheid en prikkelbaarheid.

3. Hoofdpijn: Hoewel minder bekend, kan hoofdpijn een veelvoorkomend symptoom zijn tijdens de overgang. 4. Stemmingswisselingen: Onverklaarbare emotionele veranderingen, variërend van tranen tot irritatie, kunnen voorkomen.

5. Urineproblemen: Verminderde spierspanning in het bekken kan leiden tot vaker voorkomende blaasontstekingen en incontinentie.

6. Menstruatieveranderingen: Het optreden van onregelmatige,”Vaak voorkomend teken: een afname in libido.”

  “De overgang is een uitdagende periode die zorgvuldige aandacht verdient voor zowel fysieke als emotionele gezondheid. Het is cruciaal om een gezonde levensstijl te handhaven, voldoende rust te nemen en je ervaringen te delen.”

  “Vergeet niet om voldoende ijzerrijk voedsel te consumeren en actief te blijven door bijvoorbeeld te wandelen of te zwemmen.”

  “Als er andere symptomen zijn die niet genoemd zijn, dan horen we dat graag in een reactie op onze Facebookpagina.”

  1. Deze tekenen laat je lichaam je zien!
  2. Het lichaam geeft deze signalen af!
  3. Toch handig om de symptomen te herkennen.
  4. Herken jij deze symptomen?
  5. De signalen lopen behoorlijk uiteen, handig om te weten!

  author avatar
  Mischa P.
  Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
  Scroll naar boven