Medelijden is niet nodig: Dit bizarre bedrag verdient onze koning per dag!

wa22jpg

In Nederland is er veel discussie over de financiële structuur van het Koninklijk Huis en velen suggereren dat de koning belasting zou moeten betalen.

Er zijn ook geluiden die vinden dat de koning een aanzienlijk bedrag ontvangt voor zijn rol.

Hoewel Koning Willem-Alexander technisch gezien geen salaris ontvangt, heeft hij wel twee belangrijke inkomstenbronnen waar hij van profiteert:

een basisvergoeding voor zijn koninklijke functies en een aparte vergoeding voor persoonlijke uitgaven.

Volgens de Nederlandse Grondwet en de Wet financieel statuut van het Koninklijk Huis heeft de koning recht op een vaste jaarlijkse vergoeding.

Met een bedrag van € 764.304 vormt de A-component. Daarbij is er een onkostenvergoeding van € 3.993.055, bekend als de B-component, bedoeld voor personeels- en materiaalkosten.


Dit resulteert in een dagelijkse besteding van ongeveer € 12.869,48, wat overeenkomt met een opmerkelijk uurtarief van €536,23.


De B-component wordt gebruikt voor personeelsuitgaven van de Dienst van het Koninklijk Huis, inclusief persoonlijke adviseurs en de leidinggevende Grootmeester van deze dienst.


De A- en B-componenten vormen de financiële basis voor de steun aan het Koninklijk Huis.


Deze financiële regelingen gelden niet alleen voor de koning, maar ook voor zijn naaste familieleden.


Koningin Máxima ontvangt jaarlijks een vergelijkbare vergoeding van € 764.304 en een onkostenvergoeding van € 518.988, wat haar totaal op € 821.946 brengt.


Kroonprinses Amalia heeft vanaf haar achttiende recht op een jaarlijkse vergoeding van € 1.281.313. Niettemin, kort na haar eindexamen kondigde ze aan dat ze deze vergoeding tijdens haar studie in Amsterdam niet zou accepteren.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven