Veel naaktslakken in je tuin? Zo los je het op!

ns 1jpg

Die tuinliefhebbers worden momenteel geconfronteerd met een ongevraagde toestroom van naaktslakken. Voor de liefhebbers van tuinieren vormen deze slijmerige bezoekers een ware uitdaging.

Maar hoe kun je ervoor zorgen dat deze glibberige bezoekers jouw tuin links laten liggen? In dit artikel presenteren we een oplossing.

De belangrijkste vraag is waarom er momenteel zoveel naaktslakken tevoorschijn komen. Dit heeft alles te maken met de aanhoudende regenval.

De overvloedige regenval van de afgelopen weken zorgt ervoor dat naaktslakken zich uitstekend kunnen ontwikkelen in deze vochtige omstandigheden. Daarnaast vormen de planten in jouw tuin een aantrekkelijke voedselbron voor de slakken.

Bij Volkstuinvereniging IJlst ondervinden ze hetzelfde: “Ze verschijnen niet meer alleen in de ochtend. Ze zijn nu in zo’n grote aantallen aanwezig dat ze zelfs overdag actief zijn,” zoals de vereniging aangeeft.

De cruciale vraag blijft: wat kun je doen om van deze overlast door naaktslakken af te komen? Vera Greutink uit Enschede heeft ontdekt dat

Er is tot op heden nog geen enkele slak gezien, wat verbazingwekkend is.

Greutink verklaart dit fenomeen door haar unieke benadering van tuinieren, die gebaseerd is op permacultuur. Ze zegt: “We hanteren de principes van permacultuur, wat inhoudt dat we niet spitten en alles met rust laten.”

Door de grond niet om te spitten, gedijen insecten die slakken en hun eitjes consumeren. Dit resulteert in minder slakken, of zelfs geen enkele.

Vera heeft ook kikkers in een vijver en een egel in haar tuin, die beide helpen om de populatie slakken onder controle te houden.

Bovendien bedekt ze de grond met organisch materiaal zoals stro, bladeren of grasmaaisel. Hoewel deze aanpak wellicht kostbaar lijkt, valt dat in de praktijk reuze mee.

Greutink legt uit: “Naarmate je deze tuiniermethode langer volhoudt, zul je steeds minder slakken tegenkomen.” Echter zal dit effect niet direct merkbaar zijn.

“Het creëren van evenwicht is belangrijker dan het verwijderen van slakken na verloop van tijd.”

Het handhaven van deze methodes in je tuin kan helpen bij het in stand houden van een gezonde balans tussen planten en dieren, terwijl je tegelijkertijd naaktslakken op afstand houdt.

1. Als deze aanpak gevolgd wordt, zal de overlast verminderen.
2. We zorgen er zelf voor dat de naaktslakken het naar hun zin hebben.
3. Het is een eenvoudige en goedkope benadering.
4. Op deze manier kun je een grote slakkenpopulatie beheersen.
5. Ik ben van plan om deze strategie direct te implementeren!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven