Slakkenplaag in je tuin? Zo krijg je ze weg!

ns 1jpg

Er is momenteel een opkomst van naaktslakken die tuiniers lastigvallen. Deze ongewenste bezoekers kunnen een uitdaging vormen voor liefhebbers van tuinieren.

Hoe kun je ervoor zorgen dat deze glibberige beestjes je tuin met rust laten? Dat is de vraag waar we in dit artikel antwoord op zullen geven.

Een belangrijke reden voor de toename van naaktslakken is het aanhoudend natte weer. Door deze vochtige omstandigheden gedijen de slakken goed en vinden ze de planten in jouw tuin erg aantrekkelijk.

Bij Volkstuinvereniging IJlst benadrukken ze dat de slakken nu zelfs overdag actief zijn: “Ze zijn er niet alleen in de ochtend. Het zijn er nu zo veel, dat ze overdag ook rondkruipen,” aldus de vereniging.

Hoe kun je van deze slakkenplaag afkomen? Vera Greutink uit Enschede heeft een effectieve methode gevonden en tot nu toe geen enkele slak gezien. Benieuwd naar haar oplossing?

Om op deze manier te tuinieren, volgt Vera de principes van permacultuur die inhouden dat er niet wordt gespit en de natuur ongemoeid wordt gelaten. Als gevolg hiervan gedijen insecten in de onbewerkte grond die zich voeden met slakken en hun eitjes, wat resulteert in een afname van de slakkenpopulatie of zelfs een volledige verdwijning.

Naast deze aanpak heeft Vera ook een vijver met kikkers en een egel in haar tuin, die beiden bijdragen aan het beheersen van de slakkenpopulatie. Bovendien bedekt ze de bodem met natuurlijk materiaal zoals stro, bladeren of grasmaaisel, wat ondanks de veronderstelde kostenbesparing niet duur blijkt te zijn.

Greutink benadrukt: “Hoe langer je deze manier van tuinieren toepast, hoe minder slakken je zult tegenkomen,” hoewel het effect niet onmiddellijk merkbaar is.


“Na verloop van tijd verbetert de situatie. Het draait niet om het weghalen van slakken, maar om het creëren van balans.”


Door te werken met deze strategieën, houd je je tuin vrij van naaktslakken en bevorder je tegelijkertijd een gezonde, gebalanceerde omgeving voor je flora en fauna.


1. Stoppen met deze aanpak betekent het beëindigen van de overlast.
2. We maken bewust de leefomgeving aantrekkelijk voor de naaktslakken.
3. De methode is eenvoudig en goedkoop.
4. Door dit toe te passen verminder je de populatie slakken significant.
5. Ik ben van plan om direct deze aanpak te volgen!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven