Ben jij een vrouw die veel ’s nachts moet plassen? Dit zou de reden kunnen zijn!

blaasjpg

Veel mensen verwarren het blaaspijnsyndroom, een langdurige aandoening die impact heeft op de blaas, vaak met een blaasontsteking vanwege gelijkaardige symptomen.

In tegenstelling tot een blaasontsteking wordt het blaaspijnsyndroom echter niet veroorzaakt door bacteriën en is het niet gevoelig voor antibiotica.

Deze aandoening wordt gekenmerkt door ontsteking van de blaaswand en kan verschillende oorzaken hebben, zoals virale infecties, chirurgische ingrepen, allergieën of problemen met het immuunsysteem.

Terwijl stress niet direct verantwoordelijk is voor het syndroom, kan het wel leiden tot verergering van de symptomen.

Opmerkelijk is dat hormonale veranderingen, zoals de afname van het oestrogeenhormoon tijdens de menopauze, ook een rol kunnen spelen.

Deze veranderingen kunnen het slijmvlies van de plasbuis dunner maken, waardoor de bescherming tegen bacteriën vermindert en het risico op een blaasontsteking toeneemt.

Blaasontstekingen komen regelmatig voor bij zo’n 20% van vrouwen ouder dan 65 jaar, en hormonale verschuivingen kunnen een rol spelen bij het verergeren van blaaspijnsyndroom.

Ervaar diversiteit aan symptomen bij blaaspijnsyndroom die aanzienlijk ongemak kunnen veroorzaken in het alledaagse leven.

Klachten zoals vaak moeten plassen, zelfs ’s nachts, pijn in de onderbuik met uitstraling naar rug, lies en zij, en pijn in het vaginale gebied zijn courant.

Deze pijn kan verergeren vóór de menstruatie en neemt vaak toe naarmate de blaas voller wordt, hoewel plassen tijdelijke verlichting kan bieden.

Behandelingsopties voor blaaspijnsyndroom variëren afhankelijk van de individuele situatie van de patiënt, zoals medicatie, blaasspoelingen, oprekken van de blaaswand, en bij menopauze-gerelateerd blaaspijnsyndroom kan oestrogeen verlichting bieden wanneer lokaal toegepast.

Om de symptomen van blaaspijnsyndroom te verminderen, wordt geadviseerd…

Om bepaalde irriterende stoffen te vermijden kun je denken aan scherpe kruiden, cafeïne, koolzuurhoudende dranken, alcohol, citrusvruchten, tomaten, bananen, stress en koude omgevingen.

Deze inzichten bieden een beter begrip van blaaspijnsyndroom en de beschikbare behandelingen, evenals preventieve maatregelen die genomen kunnen worden om de symptomen te beheersen.

Ik heb dit inderdaad nooit geweten!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven