Mis het niet: Vannacht kan je het noorderlicht zien in deze delen van Nederland!

WhatsApp Image 2024 05 12 at 201541 1jpeg

Vanavond is er mogelijk een kans om het noorderlicht te aanschouwen in bepaalde regio’s van ons land. Dit natuurverschijnsel was dit weekend uitzonderlijk goed te zien.

Lokale rapporten geven aan dat het twintig jaar geleden voor het laatst zo helder zichtbaar was. Op social media circuleren betoverende foto’s van een prachtige lucht in verschillende tinten zoals groen, roze, paars, blauw en geel.

Een unieke kans dus, aangezien het noorderlicht meestal alleen te zien is in verre noordelijke landen zoals IJsland, Noorwegen of Zweden.

Voor degenen die de afgelopen nachten andere plannen hadden, is er vanavond nog een gelegenheid om dit schitterende lichtspel te bewonderen.

Floris Lafeber, een

Volgens meteoroloog Lafeber bij Weeronline zal het fenomeen van vanavond niet zo intens zijn als de voorgaande dagen. Lafeber licht toe: “De piek is echt wel geweest, na vannacht is het zo goed als voorbij.”

Om de beste ervaring te hebben, wordt aangeraden naar de kust of het Waddengebied te gaan, waar het verschijnsel waarschijnlijk het meest spectaculair zal zijn. Het is cruciaal dat de lucht helder is en er minimale lichtvervuiling is.

De uitzonderlijke zichtbaarheid van het noorderlicht de afgelopen dagen is te wijten aan de krachtigste zonnestorm in meer dan twintig jaar, samen met heldere, donkere nachten — ideale condities voor dit natuurlijke spektakel.

Lafeber benadrukt dat, hoewel het noorderlicht een paar dagen van tevoren voorspeld kan worden, een vertoning zoals recentelijk gezien waarschijnlijk niet snel herhaald zal worden.

“Twintig jaar geleden was het voor het laatst zó goed te zien met het blote oog. Dat wordt het waarschijnlijk niet snel meer,” concludeert de meteoroloog.

OP 1 van deze plekken moet je zijn om het lichtspektakel te kunnen zien!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven