Schilderen is voor velen een heerlijk tijdverdrijf. Veel mensen kopen vaak alle kleuren die er maar te verkrijgen zijn, echter is dat helemaal niet nodig en totaal overbodig. Met een aantal basiskleuren is het namelijk mogelijk om alle kleuren van de regenboog te maken. Hieronder vertellen we je meer over de basiskleuren.
De kleurencirkel is de sleutel tot succes
Eeuwenlang hebben kunstenaars van alles geprobeerd om kleuren de de variaties daarvan te begrijpen. Uiteindelijk ontstond er een cirkel met 12 basiskleuren, ook wel de kleurencirkel genoemd. Als primaire kleuren worden in deze kleurencirkel rood, blauw en geel aangehouden. Het heet een primaire kleur daar je deze niet kan mengen uit twee andere kleuren. Dankzij deze kleuren kun je secundaire kleuren maken. Zo krijg je de kleur paars door blauw met rood te mengen en krijg je de kleur oranje door geel met rood te mengen. Wil je de kleur groen, dan meng je de kleuren blauw en geel. De kleur zwart krijg je door alle primaire leuren met elkaar te mengen.
Het donkerder of grauwer maken van kleuren
Het kan natuurlijk zo zijn dat je een bepaalde kleur toch donkerder wil hebben, de manier om dit te doen is om de kleur zwart erbij te voegen. Toch wordt deze manier niet aangeraden daar door deze manier de kleuren grauw en mat worden. Het beste dat je kunt doen is kijken naar de kleur die je donkerder wil hebben op de kleurencirkel en dan te kijken naar de kleur die er tegenover staat. Bij oranje is dat blauw en bij geel is dat paars. Het is wel belangrijk dat als je een lichte kleur iets donkerder wil hebben, je maar een zeer kleine hoeveelheid donkere kleur nodig hebt. Wil je je leur alleen maar iets grauwer maken, dan kun je gewoon de kleur zwart toevoegen.
Kleuren verhelderen
Heb je het idee dat je kleur iets te donker is en wil je deze wat lichter maken? Voor het lichter maken van een kleur gebruik je gewoon een grote hoeveelheid van de kleur wit. Het is wel belangrijk dat je rekening houdt met de dosering, want als je teveel wit gebruikt, wordt je kleur grijzer en verliest het wat intensiteit.
Voor het maken van heldere kleuren is het raadzaam om te mengen met andere kleuren. De intensiteit wordt op deze manier namelijk behouden, hoewel de kleur wel iets zal veranderen.
Handig overzicht om kleuren te maken
Groen = blauw + geel
Donkergroen = groen + klein beetje zwart
Oranje = rood + geel
Turquoise = blauw + groen + geel
Lichtgroen = groen + geel
Lichtblauw = blauw + wit
Donkerblauw + blauw + paars
Grijs = zwart + wit
Petrol Blauw = blauw + klein beetje grijs + klein beetje groen
Lichtroze = klein beetje rood + wit
Paars = rood + blauw
Lila = klein beetje rood + klein beetje blauw + wit
Bruin = rood + geel + blauw
Lichtbruin = wit + bruin
Donkerbruin = bruin + donkerblauw
Zand = bruin + wit
Zwart = blauw + rood + geel