Opgelet: Deze producten zijn steeds moeilijker te verkrijgen in de supermarkt!

super 1jpg

In de periode van de pandemie hebben we allemaal mee kunnen maken hoe het is als bepaalde producten niet of nauwelijks meer verkrijgbaar zijn in de supermarkt. Destijds gingen mensen voornamelijk hamsteren waardoor schappen leeg raakten, echter zijn er nu andere factoren die zorgen voor forse prijsstijgingen en lege schappen.

Bij diverse supermarktketens zijn bepaalde producten fors duurder of schaarser geworden, dit door bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne, verstoringen in de aanvoerketen en stijgende grondstofprijzen. Hieronder hebben we een lijst gemaakt met de producten die het hardst worden getroffen!

Aardappelproducten en friet

Door de slechte aardappeloogst in verschillende landen maar ook door de stijgende energie en transportkosten zijn aardappelproducten, zoals diepvriesfrieten en aardappelpuree, flink duurder geworden.

Zuivelproducten en kaas

De afgelopen maanden is de prijs van melk, kaas en andere zuivelproducten door hogere voerkosten en stijgende energiekosten flink gestegen. Deze stijging valt vooral op bij budgetsupermarkten zoals Lidl en Aldi. In de prijsverhogingen spelen ook de transportkosten een rol.

Meel en bakproducten

Oekraïne is een van de grootste exporteurs van graan en door tekorten aan tarwe als gevolg van de oorlog zijn meel en bakproducten als gist en bloem lastiger verkrijgbaar. Lege schappen op tijd aanvullen kan een uitdaging zijn en daardoor grijpen klanten vaker mis in de schappen.

Zonnebloemolie en plantaardige oliën

Sinds het conflict in Oekraïne is de aanvoer van zonnebloemolie aanzienlijk verminderd. Vooral in het begin van de oorlog beperkte vele supermarkten zelfs het aantal flessen per klant, dit om hamsteren tegen te gaan. Velen kozen voor een alternatief zoals olijfolie en raapzaadolie.

Vlees en vleesvervangers

De afgelopen maanden moet er ook steeds meer worden worden neergelegd voor vleesvervangers. Ook het traditionele vlees is flink duurder geworden. Een verminderde vleesproductie maar ook strengere milieuregels en hogere kosten voor veevoer zorgen voor flinke prijsstijgingen.

Pasta en rijst

Basisproducten zoals pasta en rijs kosten helaas ook meer geld. Deze prijsstijgingen op de Europese markt worden veroorzaakt door landen zoals India en Vietnam die hun export beperken om hun eigen bevolking te beschermen.

Koffie

Momenteel is het dramatisch met betrekking tot koffie. De prijzen voor koffie zijn flink aan het stijgen en het einde lijkt nog niet in zicht. Veel mensen slaan zoveel mogelijk in voordat het straks helemaal niet meer te verkrijgen of te betalen is. De prijs van koffie is wereldwijd gestegen door mislukte oogsten in landen zoals Brazilië en Vietnam, en door logistieke problemen.

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de prijsstijgingen en tekorten:

  • Oorlog in Oekraïne: De export van grondstoffen zoals graan en zonnebloemolie is verstoord.
  • Stijgende energieprijzen: Fabrieken en transportbedrijven betalen veel meer voor gas en elektriciteit.
  • Logistieke problemen: Vertragingen in de aanvoerketen zorgen voor minder beschikbaarheid.
  • Slechtere oogsten: Door klimaatverandering en mislukte oogsten zijn sommige producten schaarser.

In de periode van de pandemie hebben we allemaal mee kunnen maken hoe het is als bepaalde producten niet of…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven