Parkeervergunning wordt duurder

par 1jpg

In Nederlandse gemeenten wordt parkeren steeds duurder, vooral voor bewoners die dicht bij hun huis een parkeervergunning nodig hebben.

Onderzoek van het ANP toont aan dat sinds 2021 de kosten voor parkeervergunningen zijn gestegen in zes van de tien steden met parkeervergunninggebieden.

Van de 342 onderzochte gemeenten vereisen momenteel 147 gemeenten minstens één zone met een parkeervergunning en deze kennen verschillende prijsstijgingen.

In Heerenveen zijn de kosten voor parkeren met name sterk gestegen. Bewoners van het centrum zagen de prijs voor een parkeervergunning toenemen van €45 in 2021 naar €100 in 2023, meer dan een verdubbeling.

De gemeente verklaart deze verhoging door te stellen dat er de voorgaande jaren geen prijsverhogingen zijn geweest en nu is gekozen voor een “kostendekkende verhoging in één keer”.


Met significante prijsstijgingen in verschillende gemeenten waaronder Nijkerk, Lochem, Rijswijk, Den Haag en Gouda.


Amsterdam heeft de duurste parkeervergunning in Nederland, gevolgd door Utrecht, Groningen en Den Bosch.


author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven