Welke persoon heeft Geert Wilders in gedachten voor de positie van premier?

WhatsApp Image 2024 05 14 at 142119 3jpg

Er wordt momenteel veel gespeculeerd over wie mogelijk de volgende premier van Nederland zal worden, maar concrete informatie hierover ontbreekt nog.

De leider van de grootste partij na de verkiezingen, Geert Wilders, heeft echter al iemand op het oog voor de functie van premier. Volgens de informateurs zal deze ontwikkeling naar verwachting uiterlijk op 15 mei besproken worden.

VVD-leider Dilan Yesilgöz benadrukte het belang van de positie bij haar aankomst in de Tweede Kamer: “De premier is niet alleen het gezicht van ons land, maar ook een cruciale figuur binnen ons bestuur.”

Volgens zowel Yesilgöz als Pieter Omtzigt van NSC speelt het besluit over wie de nieuwe premier zal worden een essentiële rol in het formatieproces.

Partij van Pieter Omtzigt wil dit verbod invoeren: ‘Engeland en Zweden doen dit al lang’

BBB-leider Caroline van der Plas is echter van mening dat de formatie zich eerst moet concentreren op andere zaken voordat er besluiten worden genomen over de nieuwe premier.

Een akkoord bereiken zou de focus moeten zijn, gevolgd door een discussie over de “poppetjes”.

Grote irritatie bij Caroline van der Plas: ‘Mag ik nog ademen mensen?’

Recentelijk heeft Wilders verklaard dat hij al een kandidaat op het oog heeft voor de positie van premier en deze persoon al heeft benaderd.

Hij merkte op dat het vanuit een professioneel oogpunt belangrijk is dat hij dit al heeft gedaan en het “vreemd” zou zijn mocht dit nog niet zijn gebeurd.

Voorlopig houdt hij de identiteit van de kandidaat geheim en heeft hij de andere partijen die deelnemen aan de formatie nog niet op de hoogte gebracht.

In Nederland, waar de premier niet direct wordt gekozen, is het gebruikelijk dat de leider van de grootste partij premier wordt.


In de nasleep van de verkiezingen wordt meestal snel duidelijk wie de rol zal gaan vervullen. Echter, Wilders kwam enige weerstand tegen bij zijn mogelijke premierschap.


Yesilgöz heeft voorheen kenbaar gemaakt dat ze niet onder leiding van premier Wilders wil werken, vanwege haar overtuiging dat de premier verbindend moet zijn en Nederland internationaal moet vertegenwoordigen. Dit zijn aspecten die zij meent dat Wilders niet kan vervullen.


Omtzigt heeft aangegeven dat de ideologische kloof tussen zijn partij NSC en de PVV te groot is voor een regering onder leiding van Wilders, terwijl Van der Plas geen bezwaar heeft geuit.

Partij van Pieter Omtzigt wil dit verbod invoeren: ‘Engeland en Zweden doen dit al lang’

Vanwege deze discussies hebben de vier partijleiders besloten gedurende het komende kabinet in de Tweede Kamer te blijven zetelen.


Dit vinden zijn collega’s ervan!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven