Prinses Laurentien geschokt door kritiek op haar manier van werken met toeslagen: ‘Weer dat machteloze gevoel’

WhatsApp Image 2024 05 31 at 201952 1jpg

De ophef rondom het voorstel van Prinses Laurentien om de afhandeling van het toeslagenschandaal te bespoedigen, heeft haar diep geraakt.

In een videobericht spreekt de echtgenote van prins Constantijn zich uit over het werk van de Stichting (Gelijk)waardig Herstel (SGH), een methode die zij heeft voorgesteld om getroffen ouders op een snellere en efficiëntere manier te helpen.

Hoewel de alternatieve aanpak meer kosten met zich meebrengt, benadrukt Laurentien dat deze methode essentieel is.

In een video van ruim dertien minuten verklaart Laurentien: “De ophef is vervelend en raakt ons, raakt mij en raakt ook iets fundamenteels.”

“Het polariseren, het napraten zonder feiten en het uit het oog verliezen van de mensen om wie het gaat. Als er iets is waar ik, waar wij niet voor staan, dan is dat het wel.”

In reactie op het demissionaire kabinet zei demissionair staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) in de Tweede Kamer dat verdere aanpassingen nodig zijn aan de methode om deze begrijpelijker en transparanter te maken.

De boodschap van Laurentien is gericht op het verschaffen van meer helderheid, vooral aan de ouders die getroffen zijn. De SGH-methode voorziet in vaste vergoedingen voor specifieke gebeurtenissen, zoals het verlies van werk.

Volgens Laurentien is de SGH-methode goed te begrijpen: “Hoe vernietigender de impact van de onterechte terugvorderingen, hoe hoger het schadebedrag, omdat er meer leed en letsel is geweest.”

Staatssecretaris De Vries waardeert de voortgang die de stichting van Laurentien heeft geboekt: “Er is een pilot uitgevoerd door de Stichting (Gelijk)waardig Herstel, waarbij 300 vaststellingsovereenkomsten met gedupeerde ouders zijn afgesloten.”

“Er is waardering voor de route, de aanpak en de tevredenheid van de ouders. De evaluatie wijst op een aantal verbeterpunten, die we nu oppakken. We willen in samenspraak met SGH afspraken maken. Het is de intentie om dit voort te zetten.”

Laurentien uitspraak over de ophef en de gedeelde pijn van veel toeslagenouders:

“Weer die machteloosheid, verlies van regie, anderen die over je beslissen, onduidelijkheid, onzekerheid en littekens die weer worden opengehaald,” aldus Laurentien.

Laurentien heeft vertrouwen in de voortzetting van de methode. “Ons doel is onverminderd ons blijven inzetten voor het herstel van jullie en alle erkende gedupeerde ouders.”


In februari werd vastgesteld door de enquêtecommissie die onderzoek uitvoerde naar de toeslagenaffaire dat het leven van vele onschuldige mensen is verwoest.


1. De prinses zal haar steun blijven betuigen aan alle slachtoffers!
2. Zij heeft vertrouwen in de voortzetting van de maatregelen.
3. ‘Weer die gevoelens van machteloosheid, het verlies van controle’
4. Ze laat van zich horen in een videoboodschap.
5. Haar boodschap in de video is heel duidelijk!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven