Regels voor het halen van je rijbewijs veranderen: Dit moet je weten!

lessen 1jpg

Er staat een ingrijpende verandering te gebeuren in het proces van het behalen van je rijbewijs. Rijonderwijs volgen voordat je praktijkexamen mag doen zal een verplichte stap worden.

Vooraf zullen leerdoelen worden vastgesteld en de examinering zal anders verlopen. Deze veranderingen zijn besloten vanwege problemen in de rijschoolbranche en de lage slagingspercentages.

Op dit moment slaagt slechts 52 procent van de kandidaten in één keer voor het praktijkexamen, en het slagingspercentage voor het theorie-examen ligt nog lager, namelijk op 39 procent.

De nieuwe maatregelen zijn bedoeld om niet alleen deze percentages te verhogen maar ook om het aantal verkeersongevallen onder beginnende bestuurders te verminderen.

Mark Harbers, demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat, benadrukt de noodzaak om op te treden tegen de problemen in de branche.

“Frauderen tijdens het examen, instructeurs die je te vroeg laten afrijden, en lespakketten die suggereren dat je snel je rijbewijs kunt halen. Deze problemen moeten worden aangepakt,” aldus Harbers.

Om de rijopleiding te verbeteren heeft het ministerie een pakket maatregelen ontwikkeld. Harbers zegt: “We verwachten dat jongeren hierdoor eerder zullen slagen voor hun rijbewijs.”

Een belangrijke verandering is dat het volgen van een rijopleiding verplicht wordt. Momenteel is alleen het examen verplicht. Bovendien zullen leerlingen leerdoelen moeten bereiken om hun rijbewijs te halen.

Deze leerdoelen, die nog voor de zomer worden gepresenteerd, kunnen variëren van rijden in het donker tot het rijden met een snelheid van 130 kilometer per uur. Onderwerpen zoals sociaal rijgedrag zullen ook aan bod komen.

Het nieuwe rijonderwijs wordt verdeeld in vier fasen, waarbij elke fase steeds complexere verkeerssituaties behandelt.

Zowel het theorie- als praktijkexamen blijven gehandhaafd, maar verschillende partijen zoals het CBR en de rijschoolbranche zullen advies geven over het eventueel uitbreiden van het examenaanbod.

Daarnaast zullen de eisen voor rijinstructeurs strenger worden; zij dienen vanaf nu een opleiding te volgen bij een erkend opleidingsinstituut om bevoegd te blijven.


Er wordt momenteel onderzocht hoe de kosten voor leerlingen zo gelijk mogelijk kunnen blijven ondanks de extra kosten die de voorgestelde wijzigingen met zich meebrengen. Deze kosten zullen naar verwachting worden gedragen door consumenten, rijscholen en rijinstructeurs.


Het ministerie hoopt met deze maatregelen de rijopleiding te verbeteren en de verkeersveiligheid voor beginnende bestuurders te verhogen.


1. Uiteraard moeten leerlingen meer betalen voor de lessen.
2. Door deze wijzigingen zal de consument meer moeten betalen.
3. Deze veranderingen kosten veel geld en wie mag dat betalen…
4. Nog even en dan zijn rijlessen helemaal niet meer te betalen.
5. Het behalen van je rijbewijs wordt duurder en duurder!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven