Hogere hypotheekrente: Wat dit betekent voor mensen die een huis hebben of zoeken!

hyp 1jpg

In reactie op recente verhogingen van de hypotheekrentes door grote Nederlandse banken zoals Rabobank, ING en ABN AMRO, zijn significante gevolgen voor de huizenmarkt te verwachten.

Deze stijging, ogenschijnlijk bescheiden met een toename van 0,05 tot 0,10 procent, is echter dit jaar de grootste en heeft reeds aanzienlijke impact op potentiële en bestaande huizenbezitters.

Als direct gevolg van de hogere rentestanden, zullen woningzoekenden minder kunnen lenen omdat een groter deel van hun inkomen naar rentebetalingen gaat. Dit verlaagt het maximale leenbedrag en beperkt daarmee ook de keuze in beschikbare woningen.

Een kleine stijging van 0,1 procentpunt bij bijvoorbeeld een hypotheek van €300.000, kan resulteren in een maandelijkse kostenstijging van enkele tientallen euro’s. Dit kan potentiële kopers aanmoedigen om hun rente nu vast te zetten om zo toekomstige verhogingen te vermijden.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Deze extra kosten kunnen leiden tot een lichte daling in huizenprijzen, omdat kopers minder te besteden hebben.

Deze situatie is nadelig voor zowel verkopers, die minder krijgen voor hun woning, als kopers, die relatief meer rente betalen.

Eigenaren met een variabele rente of zij die aan het einde van hun rentevaste periode zijn, kunnen geconfronteerd worden met hogere maandelijkse lasten.

Het wordt aangeraden om nu al met een hypotheekadviseur te praten over herfinanciering tegen de nog relatief lage rentetarieven.

Huurders kunnen indirecte gevolgen van de stijgende hypotheekrente ervaren. Een hogere rente kan de doorstroom op de woningmarkt vertragen, waardoor er minder beschikbare huurwoningen zijn en dus de huurprijzen stijgen.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Vooral in gebieden met al een grote vraag naar huurwoningen zal dit effect merkbaar zijn. Huurders wordt aangeraden alert te zijn op veranderingen in huurkosten en te kijken naar mogelijkheden voor betaalbare huisvesting.

Familie Khaled heeft niet genoeg aan uitkering: Leefgeld is maar 150 euro per week

Mogelijk is er echter een lichtpuntje. De Europese Centrale Bank (ECB) plant om de rentetarieven vanaf juni te verlagen, wat voordelig kan zijn voor hypotheken met kortere looptijden.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Dit zou op de lange termijn kunnen leiden tot een daling van de hypotheekrente, afhankelijk van inflatie- en loonontwikkelingen.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven