Stoepkrijten verboden in veel gemeenten: Dit is wat je moet betalen!

krij 1jpg

In Nederland zijn er talloze regels, maar liefst 9.834 om precies te zijn. Sommige regels zijn logisch, terwijl andere verrassend kunnen zijn.


Wist je dat stoepkrijten verboden is in meer dan 300 gemeenten? Wij vertellen je wat er kan gebeuren als je kind betrapt wordt door een handhaver terwijl het aan het stoepkrijten is.


Een aantal jaar geleden was stoepkrijten enorm populair. Wellicht heb je zelf als kind hele straten versierd met vrolijke krijtjes.


Na een regenbui verdwenen de tekeningen, maar het plezier was onverminderd groot. Tegenwoordig zie je steeds minder kinderen buiten spelen; veel ouders kiezen ervoor om hun kinderen binnen te laten spelen voor de tv of PlayStation.


Weet je dat stoepkrijten verboden is in meer dan 300 gemeenten? En dat hier mogelijk een boete op staat.


Als een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) of politieagent je kind betrapt op stoepkrijten, kan dit tot hoge kosten leiden.

Je kunt eenvoudig controleren of er in jouw gemeente een stoepkrijtverbod geldt door de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op de website van je gemeente te raadplegen.

Er staat officieel een boete van 150 euro op het gebruiken van stoepkrijt, exclusief 9 euro administratiekosten. De kans dat je daadwerkelijk beboet wordt, is echter klein.

Het stoepkrijtverbod is voornamelijk ingesteld om ongeoorloofde reclame en vandalisme te voorkomen. Toch bestaat de mogelijkheid dat je een handhaver treft die een mindere dag heeft.

Zulke handhavers hebben de vrijheid om te beslissen of ze je een waarschuwing geven of meteen een boete opleggen.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven