Deze 7 signalen laten zien dat je misschien in de menopauze zit

overgangjpg

Er wordt steeds meer gesproken over de menopauze, maar er bestaat nog steeds veel onduidelijkheid over de symptomen en tekenen.

Vraag je je af hoe je kunt weten of je de menopauze nadert? Geen vaste leeftijd, dus het kan lastig zijn om te herkennen wanneer het moment daar is.

Verwarring tussen de menopauze en de overgang is gebruikelijk, waarbij de overgang begint rond de 40-45 jaar wanneer de oestrogeenproductie afneemt.

De overgang kan wel 2 tot 10 jaar duren, en vrouwen merken soms rond de 45 jaar subtiele symptomen op.

Als je twijfelt over de symptomen, is het verstandig regelmatig je arts te bezoeken. Vraag naar een ‘green scale’ vragenlijst om een beter inzicht te krijgen in jouw ervaringen.

Een dokter moet altijd ernstige bloedingen onderzoeken, omdat die ook andere medische problemen kunnen aangeven.

Hier zijn zeven mogelijke tekenen van de overgang: “Opvliegers”: Warmte, rode huid en transpiratie zijn kenmerken van opvliegers, vaak geactiveerd door stress of alcohol.

“Nachtzweten”: Deze nachtelijke opvliegers kunnen je slaap verstoren en leiden tot vermoeidheid en irritatie.

“Hoofdpijn”: Hoofdpijn is een veelvoorkomend symptoom tijdens de overgang. “Stemmingswisselingen”: Onverklaarbare emotionele veranderingen, van verdriet tot irritatie, kunnen plaatsvinden.

“Urineproblemen”: Spanningsverlies in het bekken kan tot frequente blaasontstekingen en incontinentie leiden.


Ondergaat u veranderingen tijdens de menstruatie: Wellicht merkt u onregelmatige, frequente of hevige menstruaties op. Daarnaast kan er een afname in libido plaatsvinden.


Een juiste aanpak is cruciaal tijdens de overgang, waar zowel fysieke als emotionele gezondheid belangrijk zijn. Denk aan een gezonde levensstijl, voldoende rust nemen en het bespreken van uw ervaringen met anderen.


Vergeet niet om voldoende voedsel te eten dat rijk is aan ijzer en blijf actief door bijvoorbeeld te wandelen of te zwemmen.


Mochten er nog andere symptomen zijn die u wilt delen, laat het ons dan weten in een reactie op onze Facebookpagina.


Last van deze symptomen? Dan zou dit het kunnen zijn!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven