Niet goed nieuws voor stellen die willen trouwen: Kosten ceremonie op gemeentehuis stijgen flink!

ringen 1jpg

De kosten voor een huwelijksceremonie op het gemeentehuis zijn flink gestegen en hebben nu de 1000 euro-grens bereikt, vooral in Leeuwarden, Nederland.

Bruidsparen moeten nu 1043,76 euro betalen, na een recente verhoging van 7,5 procent, wat een recordhoogte is voor Nederland.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Volgens het AD, gebaseerd op gegevens van Theperfectwedding.nl, zijn de landelijke kosten voor trouwen op vrijdag, de populairste trouwdag, gemiddeld 477 euro, wat een significante stijging is ten opzichte van voorgaande jaren.

Trouwen op andere doordeweekse dagen, van maandag tot en met donderdag, kost gemiddeld 456 euro, wat ook meer dan 5 procent hoger is dan vorig jaar.

Deze stijgingen overtreffen de inflatie en volgen op een jaar waarin de tarieven al met 4 procent waren gestegen ten opzichte van 2022.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

In Leeuwarden blijft de reden achter de opmerkelijke kostenstijging onduidelijk volgens een woordvoerder in het AD.


De vraag waarom trouwkosten per gemeente zo kunnen verschillen werd in 2019 al gesteld in Kamervragen aan toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren.


Zij benadrukte destijds dat gemeenten vrij zijn om hun eigen tarieven vast te stellen zonder een vastgestelde bovengrens.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

“Als de trouwleges als te hoog worden ervaren, is het aan de gemeenteraad om deze te verlagen,” antwoordde Ollongren.

Na Leeuwarden zijn Utrecht en Pekela ook relatief duur met respectievelijk 998 euro en 967 euro voor een huwelijksceremonie op vrijdag, bedragen die ruim boven het landelijk gemiddelde liggen.

In het geval van budgetoverwegingen, bieden sommige regio’s aantrekkelijkere prijzen. Neem bijvoorbeeld Limburg, waar de kosten beduidend lager liggen. In bepaalde gemeenten, zoals Voerendaal, Peel en Maas, en Simpelveld, variëren de tarieven respectievelijk tussen 200 euro en 224 euro.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Dergelijke prijsverschillen benadrukken hoe aanzienlijk de variatie kan zijn in Nederland, afhankelijk van de gekozen trouwlocatie.

Wordt nog even sparen voor aanstaande bruidsparen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven