Klanten van Vattenfall moeten vanaf 1 juli betalen voor het terugleveren van zonne-energie.

zon 1jpg

Er komt een vergoeding voor klanten van Vattenfall met zonnepanelen die elektriciteit terugleveren aan het stroomnet.

Deze nieuwe regeling geldt vanaf 1 juli voor zowel klanten met een variabel contract als voor nieuwe vaste contracten die vanaf die datum ingaan.

De vergoeding die Vattenfall in rekening brengt, varieert afhankelijk van de hoeveelheid teruggeleverde energie. Klanten die minder dan 500 kWh per jaar terugleveren, betalen niets.

Vanaf 500 kWh geldt een vergoeding. Voor de eerste 500 tot 750 kWh is deze 56 euro per jaar.

Bij hogere terugleveringen nemen de kosten toe. Eerder hebben energiebedrijven zoals Eneco, Greenchoice en Vandebron al vergelijkbare maatregelen genomen.

Volgens prijsvergelijker Energievergelijk.nl worden zonnepaneelbezitters nu extra belast door bijna alle Nederlandse energiebedrijven.

In verband met de stijging van de kosten wordt aangegeven dat de salderingsregeling daarvan de oorzaak is. Dit is een regeling waarmee klanten met zonnepanelen de mogelijkheid hebben om de teruggeleverde stroom af te trekken van hun eigen verbruik.

Dit resulteert in de situatie waarbij klanten op momenten van grote vraag en weinig aanbod een hogere vergoeding krijgen. Dit terwijl zonnepanelen meestal elektriciteit terugleveren wanneer er een overschot aan goedkope stroom is.

Naar aanleiding van het besluit van de Eerste Kamer eerder dit jaar om tegen een voorstel te stemmen waarin geleidelijk wordt voorgesteld om de salderingsregeling af te bouwen, hebben energiebedrijven besloten om terugleverkosten in te voeren.

Ondanks deze nieuwe kosten blijft Vattenfall herhalen dat zonnepanelen nog steeds een aantrekkelijke investering vormen.

Er zijn ook klanten die in de positieve situatie verkeren dat zij geen extra kosten hoeven te betalen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven