Zonnestorm mogelijk dit weekend, wetenschappers waarschuwen

stor 1jpg

Ruimtewetenschappers bereiden zich voor op een krachtige zonnestorm die de aarde zal treffen, voor het eerst in bijna twintig jaar.

Een reeks krachtige uitbarstingen op het oppervlak van de zon heeft deze storm, geclassificeerd als een G4, veroorzaakt.

Geladen deeltjes worden de ruimte in geslingerd door deze uitbarstingen, wat potentieel storingen in vitale systemen zoals internet en GPS kan veroorzaken.

Meerdere sterke uitbarstingen op de zon zijn waargenomen door het Amerikaanse Space Weather Prediction Center (SWPC), die voorspelt dat de resulterende plasmawolken de aarde binnen enkele dagen zullen bereiken.

Rond 02.00 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag zal de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), die nauw samenwerkt met SWPC, naar verwachting meer details vrijgeven over de mogelijke impact van deze naderende zonnestorm.

De G4-geclassificeerde

De Amerikaanse meteorologische en oceanografische instantie waarschuwt dat stormen aanzienlijke storingen kunnen veroorzaken in ruimtesatellieten en aardse apparatuur.

In januari 2005 deed zich het laatste voorval van deze omvang voor toen de aarde ook werd getroffen door een grote zonnestorm.

Bij het ernstigste scenario kunnen de gevolgen van deze zonnestorm net zo ingrijpend zijn als die van de negentiende eeuw, toen een G5-geclassificeerde storm ernstige problemen veroorzaakte, zoals het in brand vliegen van telegraaflijnen.

Een dergelijke gebeurtenis zou vandaag de dag kunnen leiden tot storingen in internet, GPS- en radiosignalen, evenals stroomuitval.

“We verwachten aanzienlijke verstoringen,” zegt Clinton Wallace, directeur van SWPC, die echter geruststellend opmerkt dat catastrofale gevolgen niet waarschijnlijk zijn.

Er verschijnt een teken van intense magnetische activiteit.


Zulke vlekken, die koeler zijn dan hun omgeving, kunnen zestien keer zo groot zijn als de aarde. Hun impact op onze planeet wordt nu nauwlettend gevolgd door wetenschappers over de hele wereld.


Dit kunnen we volgens experts verwachten!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven