Is investeren in zonnepanelen nog steeds voordelig? Regeling mogelijk bijna voorbij!

zonnejpg

De aantrekkelijkheid van zonnepanelen neemt af, met de opkomst van terugleverkosten bij energieleveranciers en de mogelijke beëindiging van de salderingsregeling. Is het nog verstandig om te investeren in zonnepanelen?

Zonnepanelen vangen zonne-energie op en zetten deze om in elektriciteit door fotovoltaïsche cellen van silicium.

Bij belichting van de cellen ontstaat er elektriciteit tussen de lagen van het materiaal. Toch rekenen steeds meer energieleveranciers extra kosten voor zonnepanelen, zoals terugleverkosten en hogere tarieven.

Vandebron voerde vorig jaar als eerste terugleverkosten in, gevolgd door Eneco, Essent en Vattenfall. Men verwacht dat uiteindelijk alle leveranciers dit voorbeeld zullen volgen.

Door de extra kosten is de terugverdientijd van zonnepanelen voor een gemiddeld huishouden gestegen naar meer dan tien jaar, volgens energievergelijker Keuze.nl.

Radar noemt een terugverdientijd.

Sinds kort is de gemiddelde leeftijd van zonnepanelen-eigenaren ongeveer acht jaar, wat eerder tussen de vijf en zes jaar was.

Er is bezorgdheid over het mogelijk stopzetten van de salderingsregeling per 1 januari 2027, zoals aangegeven in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB.

De salderingsregeling stelt consumenten in staat om de overtollig opgewekte stroom op zonnige dagen te compenseren met hun verbruik op andere dagen.

Vanwege onzekerheid over de opvolgende regeling is het onduidelijk welke invloed dit zal hebben op de terugverdientijd van zonnepanelen.

Voorlopig raadt Koen Kuijper van energievergelijk.nl consumenten aan om nog even te wachten met het kopen van nieuwe zonnepanelen.

“Ik zou op dit moment de investering nog even uitstellen, totdat er meer duidelijkheid komt,” zegt hij tegen Radar.


Volgens Kuijper kan de terugverdientijd in een donker scenario, met een lage stroomprijs en een beperkte vergoeding van de leverancier, oplopen tot 16 tot 19 jaar.


1. De aanschaf van dit product wordt hierdoor steeds minder aantrekkelijk.
2. Hierdoor zullen twijfelaars nog meer gaan nadenken.
3. Dit zijn belangrijke overwegingen.
4. Men verwacht dat alle leveranciers uiteindelijk deze aanpassingen zullen doen.
5. Op deze manier neemt de aantrekkelijkheid ervan steeds verder af.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven